6 savjeta za prezaposlene mame

mom001_copyBiti mama nikada nije lako. Danas žene sve više obavljaju nepropocionalno poslove u domaćinstvu i brinu se oko djece. Zaposlene mame su sve više rastrgane između porodice, domaćinstva i zahjteva na poslu da nemaju vremena ni za šta drugo. Od malih nogu, žene su naučene da zanemaruju svoje potrebe u cilju ostvarivanja tuđih, tvrdi američki psihoterapeut, Judith M. Harris.

Ova savjetnica za mame sa uspješnim karijerama smatra da se problem javlja kada one pokušavaju da ostvare tuđe potrebe i na poslu kao i kod kuće i u braku. Bilo da rade ili ne, sve žene žele da budu najbolje mame i najbolje supruge što ih često ostavlja iscrpljenim, frustriranim i sa osjećajem gubljenja identiteta. Američki eksperti predlažu nekoliko savjeta koji će pomoći izbjegavanje ovakvih situacija i povratiti ravnotežu u pretrpanom životu prezaposlenih mama.

• Postavite prioritete i ograničenja

– Žene obično uzimaju previše obaveza na sebe da bi dokazale da su sposobne za to, dodaje Harris. Kada si postavite prioritete možete odlučiti šta vam je zaista važno, a šta ne. Ne bojte se odustati od nekih stvari ako vam je to preveliki zalogaj.

• Sagledajte sve mogućnosti da biste donijeli prave odluke

Postizanje ravnoteže u životu obično znači donošenje pravih odluka na poslu kao i kod kuće. Odlučivanje omogućuje ženama da u svoj život uključe majčinstvo bez prevelikih odricanja. Osjećaj krivnje je obično rezultat nezadovoljstva uslijed odluka koje smo napravili. Potrebno je istražiti sve mogućnosti, a ne samo prihvatiti one koje su očigledne.

– Kada žene donesu prave odluke, smanjuje se osjećaj krivnje, sretnije su, mnogo produktivnije i bolje mame, tvrdi psihologinja Sheryl Gurrentz.

• Nemojte biti perfekcionist

Nemoguće je biti savršen u svakom pogledu. Za zadatke koji nisu tako bitni možete uložiti 75 posto truda i to će biti dovoljno.

• Raspodijelite obaveze u domaćinstvu

– Porodice su vrsta sistema, a ne stanje u kojem je jedna osoba rob ostalima, kaže Linda Goodman Pillsbury autorica vodiča za zaposlene mame. Podijelom obaveza između supružnika i djece žene se rasterećuju i na taj način uče odgovornosti svakog od članova porodice.

• Zadržite jedno područje vam kuće samo za sebe

Žene moraju imati osjećaj priznanja van zidova kuće. Volonterizam, rad na par sati ili samo bavljenje hobijem predstavlja oblik samoostvarenja i pomaže u očuvanju identiteta.

• Ostavite vremena za sebe

Stručnjaci se slažu da je ovo jedan od najvažnijih, a ipak najzapostavljeniji od svih savjeta. Kada radite nešto samo za sebe, to vas osvježava i daje vam energiju za ostale izazove koji su tek pred vama.

Podijeli