Tragom godišnje skupštine Medžlisa i Mevluda u Hamzibegovoj džamiji

DSC00450
U kratkom vremenskom razdoblju desila su se dva vazna dogadjaja u Sanskom Mostu. Prvo je sedmog februara 2010., odrzana redovna godisnja Skupština Medjlisa Islamske zajednice, a potom 26.02.2010., u Hamzi-begovoj djamiji odrzana centralna svečanost u povodu Mevluda, rodjendana Allahovog poslanika Muhammede a.s.
Sudionici na Skupštini kazu da su se delegati uprkos pravom sniježnom i zimskom ambijentu , odazvali i svojim aktivnim učesćem u raspravi dali doprinos uspješnom radu ovog organa. Mevludijski program izveli su imami, a splet ilahija i kasida izveo je hor djevojaka iz Sanskog Mosta. Gost predavac bio je Zuhdija ef. Hajdanović, muderris medrese Dzemaluddin ef.Čaušević iz Cazina. Manirom iskusnog vaiza ,snagom argumenata i oratorske vještine, Handanović je govorio o životu i djelu Allahovog poslanika , našeg uzora i najvećeg čovjeka svih vremena. Komletan program bio je dobro osmišljen, perfektno izveden, a vodilo se raćuna i o vremenu njegovog trajanja. Rijećju, sve je bilo s mjerom.
Vrhpolje prvo u sadekatu-l-fithu za 2009.
Izvještaj o vjersko-prosvjetnom radu na Skupštini  Medžlisa podnio je glavna imam Husein ef. Kovačević. Donosimo nekoliko inserata iz ovog izvještaja koji zorno govore o radu,o problemima s kojima se susretalo u tom radu,o uspjesima… Vjerski život na području Medžlisa IZ-Sanski Most organiziran je kroz 29 džemata i 30 džamija u kojima je zaposleno 30 imama, od kojih 29 u stalnom radnom odnosu, dok je jedan honorarac. Teška ekonomska situacija dovela je do iseljavanja velikog  broja mlađeg i radno sposobng stanovništva u zapadne  zemlje, zbog ćega je došlo do smanjenja broja aktivnih džematlija. Složena društveno-politička situacija na višem nivou imala je negativan odraz na području našeg Medžlisa, tako da je, dobra saradnja koja je bila u proteklom periodu između Općine Sanski Most i Medžlisa IZ, u velikoj mjeri, narušena. Primjetne su podjele među džematlijama u čemu najviši doprinos daje politika i politikanstvo. U svemu tome Islamska zajednica pokušava se instrumentalizirati kao objekt u službi ove ili one politike. Hvala Bogu do sada smo postali imuni na sve te utjecaje i ostali vjerni i Bogu i narodu. Naše džematlije su jako dobro to prepoznalei u svojoj zajednici vide najjači kohezioni faktor bošnjačkog naroda.
Kada je u pitanju sadekatu-i-fitr imamo najbolji rezultat na Muftiliku bihaćkom. Tako smo u protekloj godini iskupili 99740,5 KM. U Ovoj akciji posebno se istekao džemaz Vrpolje na ćelu sa Enesom ef. Pašalićem prikupivši 10 900 KM.
Obezbjedilo smo 20 stipendija za uspješne učenike medresa i studente FIN-a i IPF-a. Na osnovu dojave imama iz džemata, Medžlis sredstvima Socijalnog fonda podjelio je nekoliko stotina paketa pomoći ugroženim džematlijama..
Potpisan ugovor o rekonstukciji Musalle
Predsjednik Medžlisa Mirsad ef. Spahić govorio je o administrativnom radu ove asocijacije. Evo nekoliko fragmenata iz njegovog referata: Povrat Vakufske imovine još uvjek nije rješen, jer nije donesen zakon o restituciji. Dio imovine koji je ranije vraćen po osnovu upravnog postupka je uredno uknjižen kod nadležnih organa u Općini i Rijasetu… Centru za islamsku arhitekturu (CIA)dostastavljen je izvještaj koji je sadržavao vakufske objekte džemata koji teritorijalno pripadaju Medžlisu, te objekte Medžlisa sa obrascem-kartonom objekata (slike džamija, džematskih kuća, abdesthana, mejthana, mezaristana, biblioteka, mekteba, spomen-obilježja i drugih  objekata za vjerske aktivnosti, a u svrhu izrade jedinstvene arhive vakufskih objekata. Konačno je potpisan ugovor o rekonstrukciji Musalle u Donjem Kamengradu, te su poslovi otpočeli i planira se da će biti završeni  do ovogodišnje manifestacije Musalla 2010. Izvršen je cjelokupan popis vakufske i Medžlisove imovine sa procjenom vrijednosti, te je on dostavljen računovodstvu za izradu završnog računa. Implementacija centralizacije je jedan od osnovnih zadataka Medžlisa IZ i njegovih organa, te se očekuje da će se riješiti  osnova kojom bi se prevazišao zastoj i različitosti prilaza ovom pitanja.
Podijeli