Reumu i artritis liječe pčelinjim ubodom

pcela
Ubod pčele kod većine ljudi izaziva nelagodu, a neke čak sili da potraže pomoć liječnika, tako da u jednoj klinici u Pekingu pacijenti čekaju u redu da bi ih one izbole svojim žalcima, pišu mediji.

Terapija pčelinjim ubodima, koja se sastoji od postavljanja pčela na određene točke na tijelu, u Kini se provodi 3 000 godina. Metoda je slična akupunkturi, ali se umjesto iglica koriste pčelinji žalci. Ključ je zapravo u pčelinjem otrovu za koji stručnjaci kažu da je prirodni lijek.

Liječnici u pekinškoj klinici Kang Tai Bee, ustanovi koja primjenjuje tradicionalnu kinesku medicinu, kažu da je terapija dokazano učinkovita u liječenju reume i artritisa, kao i niza drugih slabosti. “Terapija pčelinjim ubodom ima pozitivan učinak na pacijente s bolestima kostiju i s njima povezanim bolestima”, rekao je liječnik Wang Jing. “Temelji se na pčelinjem otrovu koji potiče cirkulaciju, smanjuje upalu i bolove”, dodao je. U postupku se koriste križane pčele iz Italije i Perzijskog zaljeva čiji žalci dugi 0.3 milimetra sadrže oko 0.3 miligrama otrova. Liječnici pincetama stavljaju pčele na bolna mjesta ili mjesta pritiska na tijelu. Pčela potom instiktivno ubode pacijenta i ugine. Žalac ostaje u tijelu nekoliko sati. Koliko će se pčela koristiti u jednom tretmanu ovisi o odluci liječnika. Radi se o najmanje 4 do 5 uboda, a u teškim slučajevima i 100.

Cijena tretmana, koji je navodno toliko popularan da liječnici razmišljaju o proširenju klinike, prosječno iznosi 120 yuana (95 kuna).
(Fena)
Podijeli