O slobodi medija – Saopćenje Službe Rijaseta za odnose s javnošću

dnevni_avaz
Sarajevo, 1. april 2010. (MINA) – Služba za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izdala je danas saopćenje za javnost u kojem se kaže:

– Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini, iako je često bila predmet neobjektivnog i tendencioznog medijskog predstavljanja, pri čemu su korištene raznovrsne uvrede i neprimjerene etikete, uvijek je naglašavala važnost slobode, odgovornosti i profesionalnosti medija.

S obzirom na ovu činjenicu Islamska zajednica vjeruje da ima pravo ukazati na neprincipijelne pritiske političkih i drugih centara moći na Dnevni avaz i neprincipijelni ili selektivni pristup u zaštiti slobode javne riječi. Zar Dnevni avaz nije novina, zar u Dnevnom avazu ne rade novinari i zar dosljedna principijelnost ne podrazumijeva zaštitu svačijeg ljudskog i profesionalnog prava? U ovom slučaju zaštitinici slobode i novinara su utihnuli, njihov glas protiv ugrožavanja slobode novinarstva se ne čuje kao što se svojevremno čuo kada je Islamska zajednica s pravom tražila bojkot jednog magazina, nakon što su objavili skandaloznu, u povijesti novinarstva neviđenu naslovnicu.

Islamska zajednica podržava principijelan odnos prema slobodi mišljenja, govora i slobodi novinarske profesije, kaže se u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Podijeli