Pušaći su manje inteligentni

man-smoking-silhouette
Cigareta koja lijeno viri iz usta pušača nekada je bila znak intelekta, ali novi naučni dokazi ukazuju da predstavlja nešto sasvim suprotno. Pušači imaju niži koeficijent inteligencije od onih koji ne konzumiraju cigarete, a inteligencija se sa brojem ispušenih cigareta smanjuje, tvrde naučnici.

Studija provedena nad 18 i 21-godišnjacima otkrila je da oni koji puše imaju IQ u prosjeku oko 94, dok se nepušači mogu pohvaliti sa prosječnim koeficijentom inteligencije od 101.

Naučnici u Izraelu prikupili su podatke o zdravlju i pušačkim navikama preko 20.000 zdravih osoba prije, u toku i nakon što su doslužili vojsku.

Oko 28 posto ispitanika pušilo je jednu ili više cigareta dnevno, dok je tri posto njih sebe smatralo bivšim pušačima. 68 posto učesnika u ispitivanju nikad nije zapalilo cigaretu.

Profesor Mark Weiser sa Univerziteta Tel Aviv izjavio je: “U medicini kao profesiji obično smatramo da su pušači osobe odrasle u teškim uslovima, da su imali problematično susjedstvo i manje obrazovanja. Naša studija je, pak, obuhvatila subjekte s različitim socio-ekonomskim pozadinama, te nam to nije bio glavni faktor.”

Studija je također pokazala da i u slučaju braće blizanaca onaj koji ne puši u prosjeku ima veći IQ, saznaje Telegraph.

Rezultati istraživanja predstavljeni su u magazinu Addiction.

Podijeli