Djevojke iz Palestine osvojile nagradu na Intelovom naučnom sajmu

mlade_palestinke_nagrada_1
IslamBosna.ba– Tri djevojčice iz Palestine, četrnaestogodišnjakinje Asil Ebu Alejl, Asil Alšar i Nur Alarada, izumile su štap koji se služi infracrvenom tehnologijom kako bi upozorio slijepe osobe o preprekama koje se nalaze ispred. Zahvaljujući tom izumu, djevojčicama je bio otvoren put do prestižnog sajma nauke ISEF u Kaliforniji održanom od 9 -14. maja, gdje su dobile specijalnu nagradu za primjenjenu elektroniku. ISEF je najveće srednješkolsko naučno takmičenje na svijetu gdje više od 6 miliona takmičara nastoji ući među finaliste za nagrade u vrijednosti od ukupno 4 miliona dolara.

Asil Ebu Alejl je gledajući svog slijepog amidžu i tetku kako pokušavaju da se orijentiraju na strmim padinama Nabulusaodlučila da im pomogne. Zajedno s dvije drugarice iz razreda dizajnirala je štap u okviru školskog naučnog projekta. One su skupljale elektronske dijelove koje je teško naći na Zapadnoj Obalisvakodnevno putujući iz svog rodnog rada do Ramallaha, i nakon šest mjeseci napornog rada i istraživanja svoju zamisao su ‘pretvorile’ u štap koji koristi dva infracrvena senzora, jedan naprijed a drugi na samom dnu štapa. Senzori štapa detektuju bilo koju vrstu topografskih prepreka: od rupa, nagiba, barica u rasponu od 75 centimetara ispuštajući zvuk upozorenja da je došlo do promjene površine.

Njihov rad je prvo predstavljen na takmičenju UNWRA gdje su dobile priliku da svoj izum predstave na Intelovom naučnom sajmu u San Jose-u. Takmičeći se s 1.611 učesnika iz 56 zemalja za nagradu od 75.000 dolara, izum djevojaka je naišao na entuzijazam naročito tehničkih urednika specijalizovanih američkih i evropskih kompanija.
„Iako od 1970- ih postoji veliki broj različitih ‘laserskih štapova’, izum djevojaka se smatra revolucionarnim jer su rješile osnovne nedostatke prethodnih modela detektujući rupe na tlu i pronalazeći rješenje za neravne površine“, izjavio je Mark Uslan, direktor američke federacije za slijepe, odjel za tehnologiju.

Glasnogovornik UN Chris Gunness opisao je djevojke kao ‘Einstein-e sutrašnjice’. Djevojke su dobile visoke pohvale od generalnog sekretara UN Ban Ki-moona pri susretu s njim u centru UN u New Yorku. „Ovo je priča o moći pameti a ne o vatrenoj moći. Vi ne da samo da pomažete slijepima već cijelom svijetu da vidi“, izjavio je Ban Ki- moon. „Impresioniran sam s vašom brilijantnom idejom. To je istina koju ponavljam svaki dan, osnaživanjem žena možemo postići sve na svijetu.“

Islambosna.ba

Podijeli