Napad na bošnjačku džamiju u Sydneyu

napad-sydney
U nedjelju jutro u 5 sati grupa vjernika došla je na sabah-namaz. Zatekli su ulazna vrata džamije otključana. Kada su ušli unutra, vidjeli su da je staklo na  vratima koja se nalaze sa strane džamije bilo razbijeno kao i staklo na kancelarijskom prostoru dok su stvari i svi ormari sa dokumentima razvaljeni, demolirani i razbacani na sve strane.

Nakon toga imam ove džamije Jasmin ef. Bekrić o svemu je obavijestio policiju koja je na mjesto događaja došla teka nakon 5 upućenih poziva i tek u poslijepodnevnim satima. Informacije radi, lokalna policijska stanica u opštini Fairfield udaljena je od džamije otprilike oko 4 kilometra, možda nekih 15 minuta vožnje.

Policija je potom napravila uviđaj i odvojila predmete koji su u nedjelju, 23. maja, obrađeni od strane forenzičkog tima policije kako bi se otkrili vandali ovog čina.

„Ono što je žalosno jeste da je trebalo ovoliko vremena policiji da dođe na uviđaj,” ističe imam Jasmin ef.  Bekrić koji još dodaje da ovo nije prvi put da se vandali iživljavaju na ovoj bošnjačkoj džamiji u Sydneyu.

– Uvijek smo poslije svakog napada na džamiju uredno pozvali policiju koja je uvijek došla napravila uviđaj, ali nažalost do sada nikada nikoga nije pronašla, kaže između ostalog ef. Bekrić.

Nadati se da će ovoga puta policija, koja je do sad po ovom pitanju vrlo neefikasno djelovala, pronaći vinovnike ovog sramnog čina te da će isti biti adekvatno kažnjeni.napad-sydney-1

Podijeli