Sjećanje na šehide Hrustova i Vrhpolja

sehidi2010a
U okviru drugog dana trajanja manifestacije „Dani Galaje“, danas je na lokalitetu vrhpoljskog mosta te ne šehidskom mezarju Hrustovo-Vrhpolje, održan prigodan program. Brojni predstavnici društveno političkog života, mještani Vrhpolja i Hrustova te drugi građani općine Sanski Most, ali i gosti iz Cazina, odali su danas počast žrtvama agresije na sela Hrustovo i Vrhpolje. Ovaj događaj je održan na lokalitetu vrhpoljskog mosta, gdje se prije osamnaest godina dogodio jedan od najstrašnijih zločina. Podsjetimo da su tada pripadnici srpskih snaga silom dotjerali mještane zaseoka Begići na ovo mjesto. Nakon fizičkog maltretiranja, nedužni ljudi su tjerani da skaču s mosta u Sanu, a zločinci su pucali u njih. Na taj način ubijeno je sedamnaest ljudi, a zločin je voljom sudbine preživio Raif Raho Begić, te kasnije svjedočio o njemu pred haškim tribunalom. Tih dana pripadnici srpskih snaga su potpuno uništili sela Hrustovo i Vrhpolje, a u zločinima koji su uslijedili ubijeno je oko dvije stotine civila svih dobnih uzrasta.

Na danas održanom skupu zatraženo je da se odgovorni za ove zločine, kako oni neposredni izvršioci, tako i naredbodavci i nalogodavci zločina, konačno privedu pred lice pravde. Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obilježje na vrhpoljskom mostu, odata je počast svim nedužnim žrtvama.Prisutni su ovom prilikom učenjem fatihe odali počast poginulom pripadniku Armije RBiH, borcu iz Cazina, Ismetu Hepiću, koji je poginuo na lokalitetu vrpoljskog mosta prilikom oslobađanja ovog dijela općine Sanski Most u septembru 1995. godine.

Kao i svake godine, brojni prisutni gosti kao i učenici osnovne škole Vrhpolje su bacanjem cvijeća u rijeku Sanu obilježili zločin počinjen na vrhpoljskom mostu. Nakon toga, na šehidskom mezarju Hrustovo Vrhpolje, u prisustvu brojnih vjernika, proučen je tevhid i prigodan vjerski program pod nazivom „Sjećanje na šehide“, kog su izveli imami Medžlisa islamske zajednice Sasnki Most.

Svi prigodni sadržaji su organizovani u sklopu ovogodišnje manifestacije „Dani Galaje 2010.“, kojom se obilježavaju u dani otpora na području općine Sanski Most. Centralni dio ove manifestacije biće održan sutra u šumi Galaja, s početkom u 14 sati. Očekuje se dolazak velikog broja zvanica i gostiju.

Zlatan Čekić

Nolimit.ba

Podijeli