VIDEO – Pripreme za manifestaciju ”Musala”

musalapripreme2010
U toku su organizacijske pripreme za ovogodišnju kulturno vjersku manifestaciju „Musala“. Tim povodom danas je u haremu Hamzibegove džamije održana pres konferencija. Ovogodišnja manifestacija kojom se obilježava dolazak islama na ove prostore, trebala bi biti najorganizovanija i najposjećenija do sada, istaknuto je na danas održanoj pres konferenciji.

Novinarima su se danas obratili predstavnici Islamske zajednice općine Sanski Most, kao i načelnik općine, dr. Sanjin Halimović. Direktor manifestacije, Mirsad ef. Spahić, rekao je da će se u okviru ovogodišnje manifestacije, koja će se održati u periodu od 30. juna do 2. jula, održati niz prigodnih sadržaja. Podršku organizaciji ovogodišnje manifestacije pružiće i kulturne institucije Turske i Irana, te je na taj način manifestacija „Musala“ zadobila snažan internacionalni značaj te prerasla dosadašnje okvire, istakao je efendija Spahić. U okviru same manifestacije predviđeno je održavanje vjerskih, kulturnih i sportskih sadržaja, a snažnu podršku ovogodišnjoj manifestaciji pružiće općina Sanski Most, te javna ustanova „Kult media“.

Načelnik općine, dr. Sanjin Halimović, istakao je značaj manifestacije u smislu promocije Sanskog Mosta te razvoja vjerskog turizma. Glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, još jednom je istakao kulturnu i istorijsku važnost Musale za muslimane ovih prostora. Musala je bila prva džamija u ovom podneblju i prva iskra islama koja je zabljesnula na našim prostorima, istakao je efendija Kovačević. Kada je riječ o programskom sadržaju ovogodišnje manifestacije, ona će obilovati nizom programskih sadržaja, kao i brojnim učesnicima iz naše zemlje, Turske i Irana. Sam lokalitet na kojem se nalazi kulturno istorijski spomenik Musala u Donjem Kamengradu, ovogodišnju manifestaciju dočekuje su sasvim novom ruhu. U proteklom periodu obavljeni su radovi na uređenju ovog lokaliteta, izgrađena je zaštitna ograda, nova drvena kupola te su obavljeni restauratorski radovi na mihrabu Musale. Općina Sanski Most će, prema riječima načelnika općine dr. Sanjina Halimovića, u narednom periodu finansirati poslove oko konačnog uređenja putne infrastrukture u ovom području.

Važno je također istaći kako je obavljen tender za obnovu kamengradske tvrđave, važnog istorijskog objekta, čiju će obnovu i restauraciju finansirati Republika Italija.

Zlatan Čekić

Pogledajte i hutbu Reisul uleme Dr. Mustafe ef. Cerića sa prošlogodišnje manifestacije.
Podijeli