Kur'anom u Novu hidžretsku godinu

IMG_3947_800x600
Seobom Muhammeda a.s. i prvih muslimana iz Mekke u Medinu, koja se do tada zvala Jesrib, počinje računanje islamske ere. Ovaj događaj su islamski velikani, za vrijeme hilafeta Omera r.a. uzeli kao najznačajniji u historiji Islama, događaj koji je razdvojio istinu od laži, iskrene od licemjernih, jake od kolebljivih. Od tada pa do danas milioni muslimana u cijelom svijetu ovaj događaj obilježavaju pripremanjem različitih i ovom događaju, primjerenih programa.

U Sanskom Mostu obilježavanje nastupanja nove hidžretske godine postala je tradicija. Dugi niz godina u ovom Medžlisu su organizovani bogati sadržaji.

Centralna svečanost ove godine je upriličena u jednoj od najljepših džamija u Bosni i Hercegovini, Hamzibegovoj džamiji u centru grada. Nakon klanjanja jacije namaza posjetioce je poselamio i novu 1432. hidžretsku godinu čestitao glavni imam MIZ Sanski Most Husein ef. Kovačević, prof. koji je ujedno najavio i gosta, predavača prof. Hajrudin ef. Hodžića. Profesor Hodžić, govoreći o Hidžri, između ostalog je kazao: „Svako od nas ima neku negativnu osobinu čije posljedice trpi kako on tako i svi oko njega. Hajde da večeras učinimo hidžru od tih negativnih osobina i neka to bude naša hidžra. Na taj način mi ćemo poslati poruku i onima oko nas da je moguće uz pomoć Allaha dž.š. i čvrstom odlukom otkloniti negativne osobine i svojstva koja čovjeka bihuzure kroz život…“.

Nakon obračanja prof. Hajrudin ef. Hodžića program je nastavljen učenjem ilahija i mevludskih spjevova u interpretaciji Hora imama sanskog Medžlisa.

Da bi sve bilo u duhu obilježavanja nove godine, pobrinio se i Mehmed Šistek, koji je nakon završenog programa prisutne oduševio velikim vatrometom.

Noć Kur'ana u Vrhpolju

Vatrometa nije falilo ni u džematu Vrhpolje, gdje je od akšama do jacije upriličen veoma bogat program. Novogodišnja noć u Vrhpolju je obilježena u svjetlu Kur'ana. Najbolji učači Kur'ana medresa iz Cazina, Visokog, Travnika i Sarajeva ovu noć su učinili nezaboravnom.

U pratnji mladih učača Kur'ana ovu svečanost su svojim prisustvom upotpunili i njihovi profesori. Nakon uvodne riječi Enes ef. Pašalića, imama ovog džemata, prisutne je i ovdje poselamio i novu godinu čestitao glavni imam MIZ Sanski Most, ef. Kovačević. Program je nastavljen učenjem Kur'anskih odlomaka, od strane mladih karija, a iste je najvljivao i predstavljao Muvedet ef. Vuković, prof. Između nastupa učenika, kratkim porukama hidžre obratili su se i hafiz Suad ef. Šahinović, prof kiraeta u cazinskoj medresi te hafiz Abdulkadir Kadrić, prof. kiraeta u visočkoj medresi. Na kraju ove prelijepe večeri prigodnim vazu nasihatom se obratio direktor Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika mr. Muharem ef. Dautović.

Prigodne svečanosti između akšama i jacije upriličene su i u džematima Tomina, Gornji Kamengrad, Hrustovo te još nekim.

Mnogobrojni odziv posjetilaca koji su pratili ove događaje svakako je dobar znak koji govori o kolektivnoj svijesti i sveopćoj koristi sjećanja na Hidžru Muhammeda a.s.

 

N. SOFTIĆ

Podijeli