Veliki interes posjetioca na promociji romana Enderun i Nad Drini ćuprija

enderun_i_na_drini_cuprija__29

Svoju prvu javnu aktivnost novo osnovano udruženje građana muslimana Sanskog Mosta AKOS (Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport) u suradnji sa sličnim omladinskim udruženjem ATIS Sanski Most,  ostvarilo je kroz organiziranje promocije najnovijeg romana književnika Hazima Akmadžića  Enderun & Na Drini ćuprija .

Promocija je upriličena u Trnovi, Poljoprivrednoj školi a centralni dio promocije je održan u staroj gradskoj Vijećnici jučer (14.02.2011) u 16:00h

Posebno interesantno i svake hvale vrijedno književno djelo “Enderun & Na Drini ćuprija” Hažima Akmadžića je pripovijest životopisa velikog vezira Mehmed-paše Sokolovića, gdje značajno mjesto zauzima i motiv gradnje Višegradske ćuprije. U njemu je, kako sam ističe, Akmadžiš sublimirao sva svoja iskustva i znanja i na bazi autentičnih dokumenata koje je sakupljao po najpoznatijim svjetskim arhivima, kao majstor velikih i lijepih riječi, otkrio i rasvijetlio mnoge ideološke ograde, predrasude, historijske laži i podvale, koje su nametnute u kontekstu tog vremena, njegovih događaja i odnosa i koje su kao takve porađale mnoge dileme i probleme, čije smo, nažalost, stravične posljedice imali priliku osjetiti i u proteklom ratu u BiH, kazao je pored ostalog moderator promocije Mirsad ef. Spahić. 

Posjetioci su imali priliku slušati priču o nastanku ovog romana, njegovim temama i intencijama iz usta samog autora Hazima Akmadžića. Njihov broj i pažnja s kojom su pratili ovu promociju kao i neke ranije promocije ovog autora dokaz je da Akmadžić ima vrlo odanu  čitalačku publiku u Sanskom Mostu. Promotori i medijatori na ovoj promociji uz autora Bili su Mirsad ef. Spahić, h. Senad Kubat i Edina Travljanin.  Ono što se moglo čuti u toku ove promocije o samom autoru i njegovom plodonosnom književnom opusu pretočenom u dvadeset i četiri objavljena djela  kao i razlozi objavljivanja  te sadržaj najnovijeg romana koji vještim izrazom i karakterističnom živom Akmadžićevom  rečenicom, prosteklom iz iscrpnog proučavanja dokumenata iz najvećih evropskih arhiva, demistikuje  period Otomanskog carstva u Bosni i Hercegovini iz perioda 15. 16. i 17. Stoljeća,  dovoljni su razlozi da se ovaj roman, štampan u kompletu od dva toma, iskreno preporuči svim ljubiteljima dobrog štiva, tragačima za istinom o Bosni i njenoj historiji, bosanskim muslimanima i njihovim velikanima. Na kraju recimo i to da je Hazim Akmadžić izrazio nadu da će, ako Bog da, uspješno privesti kraju još jedan roman čija se radnja odvija u istom historijskom periodu a čija je radnja smještena u Bosansku Krajinu. Time će napokon biti završen ovaj njegov specijalni ciklus romana koji obrađuju period otomanske Bosne i Hercegovine.

Više fotografija sa promocija pogledajte OVDJE!

Podijeli