Ako je Sveta Marija bila pokrivena, kako možete od mene tražiti da bilo kojoj ženi zabranim da nosi

marija

Ministar unutarnjih poslova Italije o velu muslimanke

Zar da ja u Italiji zabranim pokrivanje žene, a Marija djevica se pokrivala?!
Džulijan Omato, ministar vanjskih poslova Italije, izjavio je da on, u svojoj zemlji, neće zabraniti pokrivanje glave zato što je i plemenita Marija, majka Isusova, nosila veo na glavi

Merjem (Marija) je najplemenitija i najčednija žena u historiji. U Kur’anu i hadisima Allahovog Poslanika, s.a.v.s., se spominje kao jedna od četiri najčednije žene u ljudskom rodu. Te odabrane žene su:
1)    Hatidža, r.a., supruga našeg Vjerovjesnika Muhammeda, a.s.,
2)    Fatima, r.a., njegova kćerka,
3)    Merjema, r.a., majka Isaova, a.s., i
4)    Asija, supruga Faraonova.
U Italiji živi više od milion muslimana. Ekstremni sekularisti u Italiji od svog ministra unutarnjih poslova, traže da zabrani islamsko pokrivanje žena u Italiji. Pojava pokrivanja žena u Italiji je raširena. Neke muslimanke koje su se doselile u Italiju, kao i Italijanke koje su prihvatile islam, vraćaju se islamskoj nošnji i velom pokrivaju svoju kosu. Sekularisti smatraju da one time narušavaju kršćansku tradiciju njihove zemlje, pa im to treba zabraniti.
Ministar unutarnjih poslova bio je jasan: „Ako je Sveta Marija bila pokrivena, kako možete od mene tražiti da bilo kojoj ženi zabranim da nosi veo na svojoj glavi!? Ako je  najvoljenija žena u historji ljudskog roda, Djevica Marija, na svim slikama prikazana s velom na glavi, ko sam ja da ženi zabranim pokrivanje glave!?“
Tom prilikom ministar je ukazao na pojavu generacije agresivnih sekularista, koji hoće da sve slike na kojima je Marija, majka Isusova, prikazana sa velom na glavi, zamijene slikama na kojima je otkrivena. To je, po mišljenju ministra, opasan zaokret u zapadnoj kulturi o kome su pisale mnoge italijasnke i svjetske novine. Nažalost, u mnogim arapskim pisanim i elektronskim medijima o tome nije ni slovo objavljeno.
Zahtjev za promjenom Merjeminih slika na Zapadu nije uzrokovan samo njihovim sekularističkim svjetonazorom. Uzroci su mnogo dublji. Na neke poznate crnačke crkve u Americi su postavljeni ogromni kipovi sa likom Isusa, na kojima se on prikazuje kao crnac. Sveštenstvo tih crkva tvrdi da je dosadašnje prikazivanje Isusa na slikama i skulpturama u liku bjelca, s plavom kosom i plavim očima, iskrivljivanje njegovog lika od strane bijelih Evropljana.
Neke američki kršćani meksičkog porijekla u Americi, na svoje crkve postavljaju kipove Isusa u liku Meksikanca. Italijanski ekstremisti to sada rade sa likom Merjeme. Hoće da joj s glave skinu maramu i prikažu je u jadnom i bijednom stanju, kako bi muslimankama oduzeli snažan argument za pokrivanje.
Naravno, ministar unutarnjih poslova to smatra ekstremnim i opasnim zaokretom u kulturi svoga naroda i on u tome ne želi da učestvuje. On smatra da nema ni jednog valjanog ni razumskog razloga, niti dokaza u vjeri i njihovoj kulturi za zabranu pokrivanja žene u njegovoj zemlji.
Ne zaboravite da se radi o italijanskom ministru čije sjedište je srce katoličanstva! Koliko muslimani Tunisa priželjkuju da se njihov ministar unutarnjih poslova, u gradu slavnog univerziteta Zejtune, tvrđave islamskih znanosti, ugleda u italijanskog ministra. I koliko mnogi muslimani žele da se za njim povedu mnogi sekularisti arapskog i islamskog svijeta.
Ministar Italije nije musliman, a i pored toga on ne želi da muslimankama zabrani islamsko pokrivanje, a mnogi muslimani uporno rade na tome.
Ako sekularisti Italije ipak uspiju, oni će se pravdati tvrdnjama da zabrana islamske nošnje ide u korist sigurnosti građana, jer nošenje pokrivača i nikaba otežava identifikaciju čuvarima javnog reda i mira. Zakon će se naći pred parlamentom početkom sljedeće godine. A do tada, i poslije toga, neka Allah bude na pomoći muslimanima!

Preveo sa arapskog
Salih Haušić

Novihorizonti.ba

Podijeli