Aktivisti Sanskog medžlisa na izvoru Plive

IMG_1871_800x600

Dvanaestog aprila 2011. godine u organizaciji Medžlisa IZ-e Sanski Most i uz punu podršku od strane novoizabranog predsjednika Medžlisa Ilfada Ičanovića organizovana je posjeta povratničkom džematu Pljeva – općina Šipovo, Medžlis IZ-e Jajce, muftijstvo travničko.

 

Ovaj džemat se nalazi u neposrednoj blizini prekrasnog lokaliteta najmanje četiri izvora rijeke Plive, a čini ga više zaseoka: Dragnić, Kudići, Glavaši, Ćosići, Tice, Seferi i Šarampov. Po kazivanju mještana ime ovog džemata, a možda i rijeke Plive je nastalo nakon što su, nekada ranije, negdje iza planine Vitorog u glamočkim jezerima ljudi bacali pljevu ili plivu od žita, da bi se uvjerili kako se ta pljeva nakon određenog vremena pojavljivala u vrelima rijeke Plive.


U posjeti Pljevi su bili predstavnici džemata Zdena i Sanski Most koji su ovom džematu uručili skromnu pomoć sakupljenu u ova dva džemata. Delegaciju iz Sane su sačinjavali Munib Glavaš, porijeklom iz Pljeve i jedan od glavnih inicijatora za organizovanje ove posjete, zatim Hilmija Mulalić, Mehmed Šistek, Osman ef. Hasanbegović i Mirsad ef. Sedić. Kao domaćin Sanjane je u Pljevi dočekao neumorni pokretač svih akcija vezanih za obnovu džamije Nihad Kadić sa svojom majkom Himom. Iako je džemat Pljeva nekada brojao više stotina bošnjačkih domaćinstava, danas se u svim zaseocima teško može nabrojati dvadeset povratničkih porodica koje stalno, i ljeti i zimi borave na svojim nekadašnjim imanjima. Kao i svagdje u Bosni i ovdje povratak teško napreduje, premda se moglo čuti da oni koji su se vratili nisu imali nikakvih međukomšijskih problema po bilo kojem osnovu. Najveći i jedini problem je taj što su se Bošnjaci rasuli po cijelom svijetu. I pored toga malobrojni povratnici su odlučili da obnove i ponovo podignu svoju nekadašnju džamiju a u tome ih je podržao i travnički muftija Nusret ef. Abdibegović koji je u par navrata iznalazio načina da se pomogne ovim ljudima. Tako je sagrađena i pokrivena nova džamija, ali poslova i troškova do njene potpune izgradnje i do otvorenja ima još mnogo. Cilj osvrta na ovu posjetu je ujedno i preporuka za one koji ne poznaju ovaj prelijepi kraj da svakako nađu vremena i prostora da posjete džematlije Pljeve i da im eventualno u skladu sa svojim mogućnostima pomognu da dovrše izgradnju itekako neophodne džamije.

Mirsad Sedić

 

IMG_1863_800x600

IMG_1868_800x600

dzamija_u_pljevi

Ispred novosagrađene džamije u Pljevi


Podijeli