Ekskurzija Turaka iz Njemačke u Sanskom Mostu

posjeta_kamengradu

Turska organizacija “Fethullah Gulen” koja radi i djeluje u Njemačkoj, već nekoliko godina organizuje kolektivne posjete našoj zemlji te u sklopu tih posjeta obilazi kulturno – historijske znamenitosti Bosne i Hercegovine od kojih je svakako i Musalla Sultan Mehmed Fatiha u Donjem Kamengradu kod Sanskog Mosta.

 

Danas (22.04.2011.)  je, u sklopu ove organizacije, grupa od 50 učenika i studenata bila u posjeti Sanskom Mostu. Nakon što su noć prespavali u Starom hotelu u Sanskom Mostu, oko 10:00 sati su posjetili lokaciju gdje je slavni Sultan Mehmed han, prije više od 500 godina dao izgraditi Musallu na kojoj je lično predvodio džumu – namaz pred oko 250 000 askera.

Nakon posjete Musalli, dio vremena, do džuma – namaza posjetioci su proveli na vodopadu rijeke Blihe. Nakon povratka sa vodopada svi skupa su obavili džumu u džamiji „Sultan Mehmed Fatih 1463.“ gdje je imam ovog džemata Nevres ef. Softić jedan dio hutbe održao na njemačkom jeziku upoznavši pri tome prisutne o historijatu i znamenitostima Kamengrada.

Ovo je inače treća posjeta Sanskom Mostu od stane organizacije „Fethullah Gulen“ a već sljedeća, sa drugom grupom je najavljena u mjesecu junu ove godine.

posjeta_kamengradu2

Podijeli