Otvorena Manifestacija “Musalla 2011”

otvormusalla20111

Ovogodišnja kulturno vjerska manifestacija „Musalla 2011“ svečano je danas otvorena na lokalitetu istoimenog kulturno historijskog spomenika u Donjem Kamengradu, nadomak Sanskog Mosta. Manifestacija će trajati u periodu od 27. Juna do prvog jula i obilovaće nizom prigodnih sadržaja kulturnog, vjerskog i sportskog karaktera. U proteklom periodu ova manifestacija je zadobila snažan intenacionalni karakter koji će je krasiti i ove godine kroz saradnju s kulturnim i vjerskim institucijama iz Turske i Irana.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Husein Kovačević, istakao je kako se radi o manifestaciji kojom se obilježava dolazak islama na ove prostore. „Ova manifestacija među muslimanima u ovome dijelu Bosne i Hercegovine ima veliki značaj. Dolazak islama označio je novu istorijsku epohu i uspostavljanje novog civilizacijsko kulturološkog sistema.“, istakao je efendija Kovačević. Ovogodišnju kulturno vjersku manifestaciju Musala, svečano je otvorio načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, koji je obećao da će općina Sanski Most u budućnosti biti suorganizator ove manifestacije.

Svečano otvorenje manifestacije svojim nastupom je uveličao turski vojni orkestar „Mehter“, koji je i protekle godine nastupio u okviru ovog događaja. Inače, ovaj vojni orketsar koji njeguje viševjekovnu tradiciju osmanske vojske, večeras će se u 21 sat svojim nastupom predstaviti Sanjanima na Trgu ljiljana. Centralni događaj ovogodišnje manifestacije biće klanjanje džuma namaza na lokalitetu musale u Donjem Kamengradu, koju će predvoditi resi ul ulema Islamske zajednice u BiH, Mustafa efendija Cerić ili njegov izaslanik.

Prema predanju, na ovome istom mjestu je 1463. godine džumu klanjao turski sultan Mehmed El Fatih, nakon pobjede na ugarskom vojskom u bici za obližnju utvrdu. On je dao da se na ovome mjestu izgradi musala sa mihrabom, kako bi se mogli obavljati vjerski obredi na otvorenom. Musale su preteče džamija, a prema nekim podacima na prostoru čitavog Balkanskog poluostrva preostala ih je tek nekolicina. Musala u Donjem Kamegradu upisana je u državni registar kulturno istorijskih spomenika od posebnog značaja i pod zaštitom je države.

Podijeli