Musalla i Ajvatovica su jedno…

DSC_7101_800x464

U prostoru stare gradske vijećnice na Trgu ljiljana u Sanskom Mostu sinoć je održana promocija monografije „Ajvatovica“. Istovremeno, otvorena je i izložba „Lica nasilja“ koja govori o urbicidu nad objektima islamske arhitekture na području Unsko sanskog kantona tokom protekle agresije na našu zemlju.

 

O značaju i organizacijskim aspektima kulturno vjerske manifestacije „Ajvatovica“, koja za muslimane u Bosni i Hercegovini ima veliki značaj, govori su predstavnici travničkog muftijstva i članovi organizacionog odbora te manifestacije. Istaknuto je kako se radi o događaju koji baštini suštinu islama na ovim prostorima,a to je da se vjerom i pokornošću Bogu mogu savladati i najteža iskušenja s kojima se čovjek suočava. Nakon što je više decenija zabranjivana u prošlom sistemu, ova manifestacija je tokom godina oživjela i danas je mjesto Ajvaz Dedine stijene u blizini straog grada Prusca hodočašće koje svake godine posjeti na desetine hiljada vjernika. Istovremeno, Ajvatovica Baštini tradiciju i kulturu Bošnjaka, njihove običaje i folklor, te je i po tome značajna istaknuto je na ovom skupu. Monografija „Ajvatovica“, koja je izdata u povodu održavanja pet stote manifestacije, u slici i riječi govori o ovom događaju. Travnički muftija, Nusret efendija Avdibegović, koji je prisustvovao jučerašnjoj pormociji, istakao je kako između „Ajvatovica“ i „Musale“ postoji neraskidiva veza, te da je, kada je riječ o ove dvije manifestacije, u budućnosti treba njegovati i čuvati.

U sklopu sinoć održane promocije otvorena je i izložba fotografija „Lica nasilja“ koja je posvećena uništavanja islamskih vjerskih i kulturnih objekata tokom protekle agresijena ovaj dio Bosne i Hercegovine. Ovu izložbu je pripremio Muzej Unsko sanskog kantona. Govori direktor ove institucije, NIjazija Maslak:

Na ovom događaju o svojim iskustvima u organizaciji kulturno vjerske manifestacije „Musala“, govorili su članovi organizacionog odbora. Istaknuto je kako ova manifestacije iz godine u godinu ima sve kvalitetnije sadržaje i dobija na značaju.  Već sada se može konstatovati kako je ovogodišnja manifestacija, po kvalitetu sadržaja koje je ponudila i svojoj organizaciji, najbolja do sada.

DSC_7087_800x453

DSC_7084_800x422

Podijeli