Uspješna organizacija Manifestacije „Musalla 2011“

DSC_7477_800x532

Klanjanje džuma namaza na musali sultana Mehmeda Fatiha u Donjem Kamengradu, bio je centralni događaj ovogodišnje kulturno vjerske manifestacije “Musala 2011”.

 

Ovome činu prisustvovao je veliki broj gostiju i vjernika., a po općoj ocjeni ovogodišnja manifestacija bila je najsadržajnija i najbolje organizirana do sada. Ovoj manifestaciji su prisustvovale visoke zvanice iz političkog, vjerskog i javnog života Federacije Bosne i Hercegovine, Unsko sanskog kantona, sanske I susjednih općina, te nekoliko hiljada vjernika. Manifestaciji su ove godine prisustvovali i visoki predstavnici Islamske zajednice Turske, kao i gosti iz Islamske Republike Iran.

U skladu sa dosadašnjom tradicijom, učesnici manifestacije posjetili su spomenik koji je podignut u slavu turskih šehida poginulih prilikom boja za kamengradsku tvrđavu gdje je održan prigodan programski sadržaj.Nakon obilaska spomenika, organizovan je defile bajraka, što je također, dio tradicije. Prodefilovalo je preko pedeset bajraka I bajraktara, a svečani bajrak sultan Mehmeda Fatiha ove godine ponio je  predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, Ilfad Ičanović. Najljepši bajrak ove godine na manifestaciji „Musala“ bio je, po ocjeni komisije bajrak džemata Trnova kojeg je nosio Osman Sadić. Najljepša kočija, po sudu komisije, bila je ona koja pripada Muharemu Alagiću .  Ovom prilikom su dodijeljene i pohvale kolektivima i pojedincima koji su podržali ovogodišnju manifestaciju.Poslije ovog dijela programa, upriličeno je obraćanje prisutnim vjernicima.  Prisutne je pozdravio direktor ovogodišnje manifestacije, Mirsad efendija Spahić. Glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević, govoreći o istorijskom i civilizacijskom značaju musale, istakao je kako ona označava prvi susret Bošnjaka sa islamom, vjerom koja će odrediti njihov nacionalni i kulturni identitet.

DSC_7475_800x532

U ime premijera Unsko sanskog kantona, Hamdije Lipovače i kantonalne vlade prisutnima se obratio Suad efendija Mahmutović, a centralnom događaju ovogodišnje manifestacije „Musala 2011“ prisustvovao je i federalni ministar razvoja, obrta i poduzetništva, dr. Sanjin Halimović koji se obratio prisutnima. Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, istakao je kako se muslimani moraju upoznati sa suštinom značaja musale u Donjem Kamengradu te je istakao opredijeljenost općinskih vlasti da podržavaju ovu manifestaciju i u budućem vremenu.Nakon obraćanja uslijedilo je redanje u safove ,a potom i klanjanje džuma namaza na lokalitetu donjokamengradske musale Sultana Mehmeda Fatiha.

DSC_7451_800x532

Za svakog muslimana ovaj čin predstavlja posebnu čast, te je džumu namaz klanjao veliki broj vjernika s područja sanske, al ii drugih općina,a stekao se utisak kako je ove godine ovom svečanom činu prisustvovao najveći broj vjernika. Klananje džuma namaza predvodio je naibu resi Islamske zajendice u Bosni i Hercegovini, Ismet efendija Spahić. Nakon što je obavljeno klanjanje džume namaza, naibu reis efendija Spahić   održao je hutbu u kojoj je podsjetio na značaj donjokamengradske musale i važnost održavanja i njegovanja tradicijskih i kulturololoških određenja.“ Kamengrad je jedno od prvih mjesta našeg susreta sa Islamom.

To se ne smije zaboraviti i zbog toga ova musala ima tako veliki značaj .”, istaknuto je između ostalog. Musala je riječ turskog porijekla i njome se označava prostor pod vedrim nebom na kojem se obavljaju islamski obredi.Na prostoru Balkanskog poluostrva nekada je postojao veliki broj musala, ali se do danas vrlo malo njih očuvalo.Musala u Donjem Kamengradu jedan je od rijetkih spomenika ove vrste koji je očuvan u svome izvornom obliku. Ovogodišnja manifestacija „Musala“ bila je najbolje organizirana do sada, a u okviru manifestacije večeras će biti održana velika folklrijada „Zana“ uz učešće velikog broja foklkornih društava iz Sanskog Mosta i drugih gradova.

DSC_7519_800x532

DSC_7485_800x532

Fotografije: Samir Sinanović

Podijeli