Lažni blokovi za zekat

ZEKAT_2011

Na osnovu informacija dobivenih od članova Islamske zajednice, Ured za zekat Rijaseta Islamske zajednice u BiH upozorava muslimane u domovini i dijaspori da su se pojavila lica koja idu po kućama i stanovima i prikupljaju zekat i sadekatu-l-fitr na lažne, falsificirane blokove Islamske zajednice u BiH. Ured za zekat poziva muslimane da prijave ovakve slučajeve svojim imamima u džematima ili direktno Uredu za zekat i da ne nasjedaju na pokušaj prevare.

Nakon pojave pojedinaca i određenih udruženja koja, protivno šerijatskim propisima, pokušavaju da zbune muslimane i prikupe sredstva zekata i sadekatu-l-fitra za neke  svoje potrebe, sada imamo i pojavu još drastičnijeg kršenja, ne samo islamskih propisa, već i kriminalnih radnji od strane određenih osoba. Podsjećamo muslimane da je jedino ispravno ispunjenje obaveze davanja zekata i sadekatu-l-fitra, davanje putem blokova za zekat i sadekatu-l-fitr, štampanih od strane Islamske zajednice u BiH, koji se mogu naći u svakoj džamiji u Bosni i Hercegovini i bošnjačkoj dijaspori, kod imama i osoba koje su od strane imama ovlaštene da vrše prikupljanje i da je džamija ili eventualno medžlis Islamske zajednice na određenom prostoru jedino mjesto gdje se mogu naći pomenuti blokovi i gdje se može i treba dati zekat i sadekatu-l-fitr.


Uporedo sa gore navedenim upozorenjem Ured za zekat izražava zadovoljstvo dosadašnjim aktivnosti na promociji i prikupljanju zekata i sadekatu-l-fitra. Ove godine, posebno tokom ovogodišnjeg mjeseca ramazana, mnogo je veće interesovanje muslimana za način izvršavanja obaveze obračunavanja i davanja zekata i sadekatu-l-fitra, a dosadašnji rezultati ukazuju i na povećanje prikupljenih sredstava datih kao zekat i sadekatu-l-fitr u Bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH, u odnosu na prethodne godine. Uzme li se u obzir i informacija da je nedavno organizovana sergija, od strane Islamske zajednice u BiH, za pomoć narodu Somalije, bila veoma uspješna i da će sredstva prikupljena putem te sergije biti mnogo veća i od još jedne uspješne sergije koja je nedavno organizovana za pomoć narodu Japana, kada je prikupljeno nešto više od 200.000,00KM, jasno je da članovi Islamske zajednice u BiH pokazuju visok stupanj svijesti i odgovornosti prema svojoj Zajednici, poštujući njene propise i podržavaju dodatne humanitarne aktivnosti koje pokreće Zajednica.


Očito je da sve veći broj članova Islamske zajednice u BiH na odgovarajući način sprovodi propise o zekatu i sadekatu-l-fitru dajući ih u Bejtu-l-mal Islamske zajednice u BiH, a da u isto vrijeme ne propušta priliku da svojim dobrovoljnim prilozima pomogne i iskaže solidarnost prema ljudima kojima je potrebna urgentna pomoć, kao što je to slučaj sa narodom Somalije danas.

Podijeli