Bajram namaz u Sanskom Mostu

bajram20111

Muslimani širom svijeta danas proslavljaju Ramazanski Bajram. Ovaj najveći islamski praznik danas je na dostojanstven način obilježen i na području općine Sanski Most. Vjernici u Sanskom Mostu jutros su dočekali najdražeg gosta, ramazanski Bajram, svoj najveći praznik. Centralna manifestacija dočeka Bajrama organizovana je u centralnoj gradskoj, Hamzibegovoj džamiji. Svečano je bilo u svim sanskim džematima, gdje su brojni vjernici prisustvovali klanjanju i dočeku najradosnijeg praznika.

Bajram namaz je klanjan u svih trideset obnovljenih džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, dok je centralna bajramska svečanost održana u Hamzibegovoj džamiji. Ovaj vjerski objekat je bio premalen da primi sve one koji su željeli da klanjaju Bajram namaz, tako da se klanjalo i u haremu džamije. Tradicionalnu bajramsku hutbu održao je glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, koji je još jednom istakao kako je Bajram praznik mira, radosti i sreće, praznik koji se obilježava u krugu porodice, skromno i dostojanstveno. On je pozvao na međusobnu solidarnost muslimana u ovim, kako je istakao, teškim danima po Bosnu i Hercegovinu. Ovogodišnji ramazan ostat će upamćen po dugim i vrućim danima, po punim džamijama na teravih-namazima i po velikom prisustvu omladine.bajram20112

Vrijeme ramazanskog posta bila je prilika za osobni duhovni rast ali i suosjećanje sa ljudima koji nemaju ugodnih uvjeta i sigurnosti za život kao drugi. Također, efendija Kovačević je naglasio potrebu da se obiđu šehidska mezarja i oda dužna počast šehidima koji su ugradili svoje živote u temelje ove zemlje. Inače sutrašnji dan, drugi dan Bajrama, obilježava se i kao Dan šehida te će se tom prilikom organizirati posjete brojnim mezarjima na području općine Sanski Most.


bajram_kamengrad_2011

Podijeli