Obilježena godišnjica zločina u „SANAKERAMU“

SanakeramOkt20112

U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most, obilježena je šesnaesta godišnjica zločina koji se dogodio u prostoru firme „Sanakeram“ u Husimovcima. Ovo preduzeće je u septembru i oktobru 1995. Godine pretvoreno u koncentracioni logor za preostale nesrbe koji nisu protjerani s područja sanske općine.

 

Neposredno prije nego što će jedinice Armije RBiH u oslobodilačkom pohodu ući u Sanski Most, u firmi „Sanakeram“ dogodio se zločin nad jedanaest logoraša koji su ranije zatočeni u pSanakeramOkt20111rostoru ovog preduzeća. U tom trenutku u „Sanakeramu“ bilo je zatočeno oko 350 logoraša nesrpske nacionalnosti. Radilo se o rijetkim civilima koji nisu bili protjerani s ovih prostora. Današnjem obilježavanju prisustvovali su članovi rodbine ubijenih žrtava, preživjeli logoraši, predstavnici političkog i vjerskog života te drugi gosti.

Prisutnima su  se obratili predsjednik udruženja logoraša općine Sanski Most, Nihad Ključanin, glavni sanski imam Husein efendija Kovačević, jedan od preživjelih svjedoka i zatočenika „Sanakerama“, Mirsad Burnić te načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić. Husein efendija Kovačević, inače pripadnik jedne od jedinica koje su oslobodile Sanski Most  se u emotivnom govoru prisjetio strašnih slika ubijenih logoraša čija su se tijela nalazila u krugu „Sanakerama“. 

Predsjednik udruženja logoraša općine Sanski Most, Nihad Ključanin, istakao je kako je vrlo mali broj izvršilaSanakeramOkt20110ca zločina u „Sanakeramu“ priveden licu pravde.Ispred spomen ploče ubijenim logorašima položeno je cvijeće te im je učenjem fatihe odata počast. Sa ovog skupa upućena je poruka da se zločinci odgovorni za ubistva i mučenja logoraša, a čija su imena poznata, konačno privedu licu pravde. Također, danas je organizovana posjeta i lokalitetu Domazeti u selu Kruhari, gdje je na današnji dan 1995. godine izvršen zločin nad petnaest Bošnjaka koji su bili na radnoj obavezi.

Podijeli