FOTO – Hiljade ljudi klanjalo dženazu šehidima na mezarju Vrhpolje – Hrustovo

dzenaza_vrhpolje1

Pred velikim brojem prisutnih, članova rodbine, mještana Vrhpolja i Hrustova, te građana općine Sanski Most, u subotu (15.10.2011.) je obavljena dženaza i ukop četrnaest mještana ovih sela koji su ubijeni tokom agresije na ovaj dio općine Sanski Most u maju 1992. godine. Poslije više od devetnaest godina tijela ubijenih Bošnjaka iz Vrhpolja i Hrustova konačno su našla svoj smiraj.

Dženazi i ukopu prisustvovao je veliki broj predstavnika društveno političkog života kantona i općine, te građana koji su se okupili na lokalitetu ovog najvećeg šehidskog mezarja na području općine Sanski Most. Mnogobrojni nišani svjedoče o razmjerama zločina koji je počinjen nad civilnim stanovništvom ovog kraja u danima maja i juna 1992. godine. Tim za ekshumacije Instituta za nestale osobe BiH  prošle je godine na lokalitetu Jankov Do, kod sela Gornja Tramošnja, pronašao masovnu grobnicu i iz nje ekshumirao 22 tijela. Pronađeni posmrtni ostaci su potom prebačeni u identifikacioni centar Šejkovača gdje je izvršena njihova antropološka obrada i identifikacija. Tada su potvrđene pretpostavke kako se radi o Bošnjacima iz Vrhpolja i Hrustova.

dzenaza_vrhpolje2

Radi se o grupi muškaraca koje su pripadnici srpskih snaga odvojili od žena i djece, te im se potom izgubio svaki trag. Pretpostavlja se kako su oni bili zatočeni u prostorijama osnovne škole Tomina gdje su mučeni i maltretirani, a nakon toga i lišeni života. Prisutnima se ovom prilikom obratili načelnik općine, dr. Mustafa Avdagić, predstavnik Instituta za naestale osobe BiH, Mujo Begić, glavni sanski imam Husein ef Kovačević te Muhamed efendija Salkić, izaslanik reis ul uleme Mustafe efendije Cerića. U ime porodica žrtava ovom prilikom pročitano je dirljivo pismo Sedina Kadirić, čiji je otac Midhet danas ukopan na šehidskom mezarju Hrustovo Vrhpolje. Tuga članova porodica ubijenih Bošnjaka danas je prekrila šehidsko mezarje Vrhpolje i Hrustovo.

dzenaza_vrhpolje3VIŠE FOTOGRAFIJA…

Majka Fatima Kadirić danas je ukopala sina Mesuda i sinove Elvisa i Zlatka. Izgubila je sve što je imala. Elvisu je bilo svega 16 godina, Zlatko je imao devetnaest. Porodice Kadirić, Bašić, Hodžić, Kvrgić također su danas ukopale svoje članove. Na šehidskom mezarju Vrhpolje Hrustovo danas su ukopani ukopani Arif Hodžić, Suvad Hodžić, Sadik Bašić, Ibrahim Kvrgić, Mirsad (Sabida)Kadirić., Mirsad (Muharema) Kadirić , Midhet Kadirić, Elvir Kadirić, Enver Kadirić, Alija Kadirić, Mesud Kadirić, Elvis Kadirić , Zlatko Kadirić i Ferid Kadirić. Njihovi i ostali nišani opominju na stravičan zločin koji je počinjen na ovim prostorima i činjenicu da veliki broj onih koji su odgovorni za njega i dalje prkose ruci pravde.

 

Zlatan Čekić

Foto: Nevres Softić

Podijeli