Nova hidžretska godina svečano dočekana u Sanskom Mostu

nova1433.hg

Nova hidžretska godina u Sanskom Mostu već dugi niz godina, u nekoliko džemata ovog Medžlisa dočekuje se svečano i u duhu islamske tradicije.

U petak, (25.11.2011.) akšamskim ezanom ispraćena je stara 1432. a dočekana 1433. hidžretska godina.

 

Tim povodom u džematu Vrhpolje upriličena je svačanost čiji su akteri bili: Hor „Elči Ibrahim – Pašine“ Medrese iz Travnika, a učenjem Kur'anskih odlomaka svečanost su upotpunuli učenici  Medrese „Džemaludin Čaušević“ iz Cazina. Na kraju ovog predivnog programa u prepunoj vrhpoljskoj džamiji, na temu hidžre govorio je Nezim ef. Halilović – Muderris, imam džamije „Kralj Fahd“ iz Sarajeva, koji je između ostalog istakao važnost 25. novembra i kao Dana državnosti Bosne i Hercegovine i važnosti razumijevanja poruka hidžre čiji karakter su Bošnjaci osjetili na vlastitoj koži u protekloj agresiji na BiH.

Centralna manifestacija dočeka Nove hidžretske godine odražana je u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu gdje su članovi hora iz travničke medrese još bogatijim reprertoarom ilahija i mevludskih spjevova prisutne ostavili bez daha.

Posebnost svečanosti u Hamzibegovoj džamiji bilo je obračanje muftije travničkog mr. Nusret ef. Abdibegovića, koji je između ostalog kazao:“ Večeras mi je velika čast da dolazim iz Travnika, grada ensarija u Sanski Most, grad muhadžira …“

Redakcija portala se potrudila da u nastavku možete u kompletu pogledati ovo predavanje.

 

 

KAMERA: Emin Fikić

nova1433.hg2

nova1433.hg3

nova1433.hg4

nova1433.hg5

nova1433.hg6

nova1433.hg7

nova1433.hg8

nova1433.hg9

hor_medresa_travnik

FOTO: Nevres Softić

Podijeli