Film o Mehmedu Fatihu

fatih_film

U Istanbulu je završeno snimanje filma “Fetih 1453”, najskupljeg turskog dugometražnog ostvarenja svih vremena. U brojnoj ekipi koja je posljednje tri godine radila na ovom velikom projektu je i naš poznati snimatelj Mirsad Herović, koji je angažiran kao direktor fotografije.

 

Holivudska produkcija

U Turskoj se s velikim nestrpljenjem očekuje istanbulska premijera filma koja je planirana za sredinu februara.

– Trenutno radim postprodukciju filma. Snimali smo tri godine po dva-tri mjeseca i sve je sada u završnoj fazi. Turci od ovog filma očekuju mnogo. Sama činjenica da je riječ o najskupljem turskom filmu sve govori. Za uvjete u Turskoj, budžet je iznosio nevjerovatnih 17 miliona dolara. U filmu nisu angažirane turske TV i filmske zvijezde, nego većinom iskusni pozorišti glumci – kaže Herović.

Ferović: Radi postprodukciju filma

Jedan od najboljih bh. snimatelja ističe da ovo filmsko ostvarenje neće zaostajati za holivudskim filmovima.

– Pošto nismo mogli snimati u Vatikanu, napravili smo ga u Turskoj. Na cijelom projektu je angažirana vrhunska ekipa profesionalaca. Specijalni efekti rađeni su u Meksiku. Riječ je o dugometražnom filmu u trajanju od 150 minuta, u koji su Turci uložili sve svoje produkcijske kapacitete – ističe Herović.

Najcjenjeniji sultan

Film “Fetih 1453” (Osvajanje 1453) govori o turskom Sultanu Mehmedu Fatihu odnosno njegovom osvajanju Carigrada.

– Fatih je najomiljeni i najcjenjeniji sultan u Turskoj, kojem je pošlo za rukom da osvoji tadašnji Carigrad. Osam puta prije njega različiti sultani pokušavali su osvojiti ovaj grad, ali im to nije uspjelo. Osvajanjem današnjeg Istanbula, on je zauzeo veoma bitno mjesto u turskoj historiji i dobio je nadimak Osvajač – kaže Herović.

Cjenjeniji u inozemstvu

Već nekoliko godina Herović je najtraženiji snimatelj u Turskoj, gdje je dobio i nekoliko nagrada.

– U Turskoj sam veoma tražen i svi žele raditi sa mnom, dok sam u svojoj Bosni i Hercegovini nepoznat. U nekoliko navrata proglašen sam najboljim snimateljem u Turskoj, a ekipa filma “Fetih 1453” čekala je da završim jedan projekt kako bi bio dio njihovog filma – kaže Herović.

Podijeli