U Afganistanu napravljen najveći Kur'an na svijetu

najveci_kuran_na_svijetu

Afganistanski kaligraf je poslije pet godina rada napravio najveći Kur'an na svijetu, kako bi pokazao da su bogatstvo i tradicija afganistanke kulture oštećeni tokom 30 godina rata, ali da nisu uništeni.

Ministarstvo za hadž i vjerska pitanja proglasilo je knjigu dimenzija 2,28 metara sa 1,55 metara za najveću svetu islamsku knjigu, prenio je kulturni centar u Kabulu.

Prethodno najveći Kur'an predstavljen je prošle godine u ruskom regionu Tatarstan i ima dimenzije dva sa 1,5 metara.

Afganistanski Kur'an težak je 500 kilograma, a za izradu njegovih 228 stranica i korica potrošena je koža 21 koze. Izrada ove knjige koštala je pola miliona dolara.

Kaligraf Mohamad Sabir Kedri radio je na ovom projektu sa devet učenika. Oni su u dizajnu kombinovali zlatne inskripcije sa milionima šarenih tačaka, čime su formirali simbolične dekoracije po obodu velikih stranica.

“Želio sam da upotrebim što više živih boja, da bi ova sveta knjiga izgledala divno”, izjavio je Kedri.

Ovaj majstor je završio knjigu prije dvije godine, ali je to krio do sada, pošto prostorija u kojoj je Kur'an izložen nije bila spremna do početka ove godine.najveci_kuran_na_svijetu_2

Kur'an je izložen u kulturnom centru osnovanom prije više od 30 godina, u kojem je nekada bilo smješteno 50.000 knjiga, medicinski centar, kao i zanatske škole.

Sve to je uništeno tokom građanskog rata koji je uslijedio poslije povlačenja sovjetskih trupa 1989. godine i za vrijeme brutalne vladavine talibana od 1996. godine.

Podijeli