Dobro nam doš'o Prosvjetitelju…

mevlud2012

Desetak stepeni ispod nule i visoki sniježni nanosi nisu spriječili mnogobrojne Sanjane da sinoć (04.02.2012.) prisustvuju svečanosti, koju Medžlis islamske zajednice u Sanskom Mostu tradicionalno organizuje u mjesecu Rebiul ewwelu, a u znak sjećanja na rođenje posljednjeg Allahova poslanika Muhammeda a.s.

 

Toplinu Hamzibegove džamije dodatno su zagrijali i topli glasovi imama ovog Medžlisa koji su izveli tradicionalni mevludski program, popraćen ilahijama i kasidama posvećenim Allahovom miljeniku Muhammedu a.s

Prije početka mevludskog dijela svečanosti, posjetioci Hamzibegove džamije s posebnom pažnjom, slušali su predavanje o svom Poslaniku, koje je ove divne večeri održao glavni imam Medžlisa islamske zajednice u Sanskom Mostu, Husein ef. Kovačević, prof.

Muhammed a.s. je posljedni Allahov poslanik na zemlji kome je objavljena i posljednja objava, Kur'an. On je rođen 12. Rebiul ewwela 571. godine po rođenju Isa a.s. od oca Abdullaha i majke Amine.

U 40. godini života primio je prvu objavu od Allaha dž.š. a 23 godine nakon toga, u 63. godini života preselio na Ahiret. Ni prije ni poslije njega nije bilo osobe koja je više pozitivnog traga ostavila na čovječanstvo od Muhammeda sallallahu alejhi we sellem.

mevlud_2_2012mevlud3_2012

Podijeli