Kelime i tewhid pred dušu Generala Alagića nakog devet godina od preseljenja

predavanje_muftije

Jučer (10.03.2012.) je u džamiji “General Mehmed Alagić” u Fajtovcima pročen kelime i tewhid pred dušu bosanskohercegovačkog velikana Generala Mehmeda Alagića. Tewhid su proučili imami sanskog Medžlisa kom je prisustvovao i muftija bihaćki Hasan ef. Makić koji se nakog tewhida obratio prisutnima istakavši da je Mehemed Alagić jedan od najvećih sinova Bosne i Hercegovine i u to nema nikakve sumnje.

Prije ovog ibadetskog dijela u obilježavanju godišnjici upriličeno je i niz drugih kulturnih sadržaja.

 

 

Obilježavanju ovog datuma prisustvovala je porodica rahmetli generala Alagića, veliki broj delegacija iz Unsko sanskog i drugih kantona, kao i više bh općina, ličnosti iz političkog, vjerskog i javnog života, brojni ratni saborci i prijatelji generala Mehmeda Alagića te građani općine Sanski Most. Delegacije su posjetile generalovu suprugu Zisku i porodicu rahmetli generala Alagića u njihovom porodičnom domu. Nakon toga upriličena je javna tribina u prostoru stare gradske vijećnice na Trgu ljiljana na temu „General Mehmed Alagić-jučer, danas sutra“.

porodica_i_prijatelji_generala

Tom prilikom su evocirane uspomene na generala Mehmeda Alagića, njegovo herojsko ratno djelo u oslobađanju okupiranih dijelova zemlje te doprinos u poslijeratnoj obnovi Sanskog Mosta. Prisutnima se na početku akademije obratio načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić. On je istakao velike zasluge i doprinos generala Mehmeda Alagića u odbrani Bosne i Hercegovine od agresije te poslijeratnoj izgradnji. U povodu obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića, organizacioni odbor svake godine raspisuje konkurs za najbolje literarne i likovne radove među učenicima ovdašnjih osnovnih škola na temu: „Lik i djelo generala Alagića“.

U konkurenciji likovnih radova prvonagrađeni je rad Amera Bajrića iz osnovne škole „Mahala“. Kada je riječ o literarnim radovima  autorica prvoplasiranog rada je Almedina Dubica, osnovna škola „Vrhpolje“.  Prisutnima se na danas održanoj akademiji obratio i načelnik općine Travnik, Admir Hadžibajrić, rekavši kako ovaj grad duguje ogromnu zahvalnost Krajišnicima i generalu Alagiću u odbrani srednje Bosne od dvostruke agresije. Prisutnim gostima se danas su se obratili i načelnik općine Ključ, Osman Ćehajić, te ministar boračko invalidske zaštite u Vladi Unsko sanskog kantona, Ahmeta Egrlić.O liku generala Mehmeda Alagića i njegovom vojničkom geniju, najbolje mogu govoriti ljudi koji su s njim dijelili najteže ratne trenutke, koji su bili s generalom Alagićem rame uz rame u najsudbonosnijim trenucima u bitkama za narod i zemlju.

Jedan od njih je general Fikret Ćuskić, koji je istakao generalove zasluge tokom proteklog rata. Danas održanu akademiju u povodu devet godina od smrti generala Mehmeda Alagića, uveličao je demobilisani borac Zilhad Hodžić Hodža, autor zbirke „Panciri od stakla“. On je uz gitaru izveo pjesme koja su nastale u najtežim trenucima odbrane zemlje i naroda. Nakon javne tribine, brojne delegacije su položile cvijeće na mezar i turbe rahmetli generala Mehmeda Alagića koji se nalaze neposredno uz mjesnu džamiju koja nosi njegovo ime. Učenjem fatihe još jednom je odata počast legendarnom komandantu, a nakon toga je u džamiji proučen tevhid pred njegovu dušu.

muftija_na_tewhidu

Naša dužnost, ali i dužnost generacija koje dolaze poslije nas je da čuvamo sjećanje na njegovo herojsko djelo. Ne dozvolimo da budemo narod koji ne cijeni svoju prošlost, jer je takvim narodima neizvjesna budućnost. Njegujmo ljubav prema domovini, baš onako kako je to činio general Alagić, branimo je i čuvajmo,  budimo složni, snažni i hrabri jer jedino takvi možemo pobijediti nedaće koje su pred nama, poruka je koja je upućena s ovogodišnjeg obilježavanja godišnjice smrti generala Mehmeda Alagića.

DSCF0026

DSCF0028

generalov_mezar

Podijeli