RAZUMJEVANJE I TOLERANCIJA U PRAKSI

DSC04019

Povodom Božićnih praznika, koje vjernici pravoslavne vjeroispovijesti obilježavaju po julijanskom kalendaru,  u prostoru Parohijskog doma u Sanskom Mostu sinoć je priređen prijem za predstavnike drugih vjerskih zajednica kao i općinskih vlasti.

 

Radi se o Božićnom prijemu čiji je organizator bila nevladina organizacija „Centar za izgradnju mira“ iz Sanskog Mosta. Aktivisti ove nevladine organizacije, u saradnji s predstavnicima vjerskih zajednica, ovakve prijeme su organizirali i povodom proteklih praznika pripadnika islamske i katoličke vjeroispovjesti. Božićnom prijemu prisustvovali su predstavnici Islamske zajednice u Sanskom Mostu, katoličke vjerske zajednice te načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić. U prijatnoj i opuštenoj atmosferi razgovaralo se o brojnim pitanjima vezanim za komunikaciju i saradnju vjerskih zajednica kao i lokalnih vlasti. Konstatovano je kako je u proteklim mjesecima uspostavljena dobra komunikacija koju u budućnosti treba dalje razvijati i proširivati.
Sanski župnik, fra Ivica Matić, istakao je zadovoljstvo saradnjom katoličke zajednice s drugim vjerskim zajednicama kao i sa lokalnim vlastima.
Glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević, istakao je važnost bosanskohercegovačke tradicije njegovanja kulture suživota i tolerancije među pripadnicima različitih konfesionalnih zajednica.
Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, naglasio je kako je Sanski Most otvoren grad u kojem svi ljudi, bez obzira na vjersku ili drugu pripadnost, treba da se osjećaju komotno i bezbjedno.
Na ovom sastanku je istaknuto kako u Sanskom Mostu danas postoji apsolutna sloboda ispoljavanja vjerskih osjećanja te visok stepen tolerancije i međusobne saradnje predstavnika i pripadnika različitih vjerskih zajednica.

DSC04014

DSC04015

DSC04018

Podijeli