FOTO/VIDEO – Kad bi došo’ Resule – Prigodni programi u Sanskom Mostu

_DSC0087_800x536

U povodu mjeseca rebiul evvela, mjeseca u kom se rodio posljednji od Allahovih poslanika, u ranijim knjigama najavljeni Muhammed a.s., u Sanskom Mostu su upriličeni prigodni sadržaji u znak sjećanja na misiju i djelo Allahovog Vjerovjesnika a.s.

U nedjelju, prvog rebiul evvela, upriličena je večer Kur'ana u džematu Čirkići, gdje je imam ovog džemata Osman ef. Nadarević prisutne poselamio i najavio 6 imama sanskog Medžlisa koji su svojim milozvučnim glasovima interpretirali časne Allahove riječi nakog čega se prisutnima obratio dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću dr. Muharem Štulanović. Dr. Štulanović je na veoma lijep i vrlo ubjedljiv način približio vrijeme objave Kur'ana i prve dane Muhammeda a.s. kao Allahovog poslanika na zemlji. (Naša kamera je zabilježila kompletan program pa iti možete pogledati u nastavku)

 

Gosti iz Travnika

Centralna svečanost upriličena je u četvrtak 12. rebiul evvela poslije podne namaza u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu. Prisutni, koje je na početku poselamio glavni imam prof. Husejn ef. Kovačević, su imali priliku uživati u prelijepoj izvedbi mevludskih spjevova i ilahija posvećenih Muhammedu a.s. od strane hora učenika Elči Ibrahim-pašine medrese iz Travnika.
Na čelu ove,  kod Sanjana vrlo cijenjene, delegacije iz Travnika, pored direktora travničke medrese i njegovih saradnika,  bio je muftija travnički mr. Nusret ef. Abdibegović koji je u svom vazu-nasihatu vrlo lijepo komparirao vrijeme prvih muslimana i Muhammeda a.s sa vremenom u kom živimo danas, te milosti Božijoj koju je upotpunio slanjem posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda a.s. Muftija Abdibegović je između ostalog istakao i privilegiju Sanjana kojima je Allah dž.š. ukazao posebnu čast i milost da u pravo u Sanskom Mostu danas se nalazi Musalla na kojoj je, kako se u predajama navodi, sedždom Bogu na milosti zahvaljivao slavni Sultan Mehmed II Fatih.

Večer Kur'ana u Čirkićima

{gallery}sanski_most2013/cirkici{/gallery}

Centralna svečanost u Hamzibegovoj džamiji

{gallery}sanski_most2013/hamzibegova{/gallery}

 

 

Podijeli