Omladina Siska i Zagreba u posjeti Sanskom Mostu i Kozarcu

Zajednika-fotografija-na-Musalli

Reci: ‘Putujte po svijetu da vidite šta je On iz ničega stvorio. I Allah će to, poslije, po drugi put stvoriti, Allah, zaista, može sve“. (Kur’an)

Nadahnuti kur’anskim preporukama o putovanju sa nijjetom spoznavanja znakova i djela Božijeg stvaranja, potaknuti hadisima o islamskom bratstvu, druženju i ljubavi u ime Allaha dž.š., omladina i mladi bračni parovi MIZ Sisak kroz jednodnevni izlet u nedjelju, 2. juna 2013. organizirano su posjetili Sanski Most i Kozarac.

Po dolasku u Sanski Most, svratili smo u džem’at Došci, Gornji Kamengrad gdje su nas sa srdačnim osmijehom dočekali stariji mektebski polaznici na čelu sa Senad ef. Omićem koji nam je izrazio dobrodošlicu i predstavio svoj džem’at. Ovo je jedini džem’at u BIH koji pored munare kao sastavnog dijela džamije, ima i munaru koja je pozicionirana samostalno, na zemlji, kao najbolji svjedok i dokaz urbicida u proteklom ratu. Senad ef. Omić upravo je govorio u tom kontekstu, riječi koje je trebalo kazati našoj omladini iz Siska, koja i nije možda svjesna razmjera zločina agresora koji je počinjao od džamija.

Nakon kratkog predaha u Došcima, uz mladiće i djevojke džem’ata Došci, naša prva destinacija bila je jedna od ljepota i veličina Božijeg stvaranja, Vodopad Blihe. Udaljen 14 km od Sanskog Mosta, ljetna bosanska razglednica i biser nedirnutog krajolika, Vodopad „Blihe“ ili Blihin skok pokazuje i dokazuje kako je naša Bosna lijepa i ispunjena prirodnim, bolje reći Božijim fenomenima kod kojih čovjek zastane, diveći se i slaveći Uzvišenog Stvoritelja koji sve skladno stvara, za čovjeka pouka i poruka.

Sam prizor vode, koja se lomi i pada niz grbavu stijenu visoku oko 56 metara, stvarajući nadnaravnu prirodnu ljepotu, oduzima dah ali podsjeća na mnoge kur’anske ajete koji nas znakovito pozivaju „A zašto oni ne razmisle“?

Na-Vodopadu-Blihe

Od divljenja Božijem stvaranju, krenuli smo prema MUSALLI u džem’atu Donji Kamengrad kako bi se divili našoj bogatoj duhovnoj i kulturnoj historiji. U džem’atu Donji Kamengrad klanjali smo podne-namaz, a potom nas je agilni Nevres ef. Softić odveo do posljednjeg mjesta gdje je čuveni sultan Mehmed Fatih predvodio namaz vojnicima dok je vladao Bosnom.

Mihrab koji je osvježen novim dekorom ali u istim gabaritima kao i nekada, zorno svjedoči kontinuitet i bogatstvo naše vjerske tradicije i kulture.

Održavši predavanje o musallama u BIH, s posebnim osvrtom na sansku Musallu, Nevres ef.  nas je pozvao da osjetimo doživljaj Musalle kroz vjersko-kulturnu manifestaciju Musalla 2013. prve sedmice u mjesecu julu kada se kroz nekoliko dana bogatim sadržajima obilježava, a kruna svega je klanjanje džume-namaza prvog petka u mjesecu julu iz svih džemata Sanskog Mosta, okolice i regije.

Zanimljivo je da smo krenuli od okolice Sanskog Mosta da bi se sa Musalle zaputili prema sanskoj čaršiji gdje nas je nakon ručka i kratkog razgledanja čaršije, poslije klanjanja ikindije-namaza u Hamzibegovoj džamiji poselamio glavni imam MIZ Sanski Most Husein ef. Kovačević. Husein ef. je predstavio MIZ Sanski Most koji se sastoji od 29 džem’ata i 30 imama i predstavlja jedan od najorganiziranijih Medžlisa bihaćkog muftijstva.

Govoreći o bosanskoj historiji povukao je zanimljivu paralelu između Siska i Sanskog Mosta rekavši kako u Sani slavimo pobjedu osmanske vojske u kojem je rođen Hasan-paša Predojević dok je isti vojskovođa u poznatoj bitci kod Siska izgubio život. To je njegova sudbina, dio Božije odredbe.

Hamzibegova džamija plijeni sa svoje četiri vitke munare kao jedina takva džamija u BIH i bila je naša posljednja destinacija u Sanskom Mostu s kojom smo se rastali.

Po dolasku u Prijedor, skrenuli smo prema Kozarcu, tačnije u džem’at Kamičani gdje smo željeli da kao posljednje mjesto naših obilazaka bude mjesto genocida, poruke, opomene, ibreta; Kompleks šehidskog mezarja. Tu nas je dočekao glavni imam MIZ Kozarac Amir ef. Mahić, Kozarčanin koji je sa 10 godina osjetio na svojoj koži koncentracijski logor. On nije o tome govorio već je svjedočio, a dok je svjedočio njegove oči su bile ispunjene suzama i drhtavim glasom  je rekao kako je pred nama preko 1300 nišana mučki ubijenih Kozarčana.

Sa šehidskog mezarja u Kamičanima ponijeli smo snažne poruke, emotivno ispunjene, pouke i ibrete, a jedna od njih je da je zaborav zločin.

Ovakva putovanja mnogo doprinose razvijanju svijesti kolektivnog pamćenja nasuprot zaboravu koji vrlo često bude naš sindrom, obogaćuju duhovni, kulturni i nacionalni identitet mladih muslimana i Bošnjaka koji su rođeni i žive u Hrvatskoj te učvršćuju međusobne veze i uspostavljaju nova poznanstva. Zato je ovo putovanje mnogo više od izleta.

Drago nam je da nam se pridružilo nekoliko mladića iz zagrebačkog OKM-a na čelu sa Mersadom ef. Kreštićem koji su nam geografski i bratski najbliža omladina i sa kojom ćemo, nadamo se i vjerujemo realizirati mnoge hajirli projekte.

Zajednika-fotografija-u-haremu-Hamzibegove-damije-600x450

Alem Crnkić

Podijeli