Održana PRESS konferencija na temu ovogodišnje manifesatacije “Musalla 2013”

nevres

Organizacioni odbor ovogodišnje kulturno vjerske manifestacije „Musala 2013“ održao je danas press konferenciju. Novinari su informisani o ovogodišnjem programu manifestacije koja će trajati u periodu od 2. do 5. jula.
Na danas održanoj press konferenciji istaknuto je kako se organizaciji ovogodišnje manifestacije prišlo s posebnom pažnjom, obzirom da se radi o obilježavanju 550. godišnjice dolaska islama na ove prostore. Glavni sanski imam Husein efendija Kovačević naglasio je kulturnu i istorijsku važnost Musale za muslimane Bosne i Hercegovine. Potvrđen je dolazak velikog broja gostiju iz vjerskog i društvenog života Bosne i Hercegovine, ali i šire.
Načelnik općine Sanski Most, dr. Mustafa Avdagić, rekao je kako će i ove godine lokalne vlasti, i pored teške ekonomske situacije, pružiti podršku održavanju manifestacije „Musala 2103.“. On je istakao kako je važnost ove manifestacije u identitetskom smislu za Bošnjake posebno značajna u trenutnim okolnostima u kojima se nalazi Bosna i Hercegovina te u svjetlu predstojećeg popisa stanovništva u našoj zemlji.
U okviru same manifestacije koja će trajati u periodu od 2. do 5. jula predviđeno je održavanje niza vjerskih, kulturnih i sportskih sadržaja. U okviru ovogodišnje manifestacije prigodnim programom biće obilježen jubilej izdavanja 1000. Broja časopisa „Preporod“, održaće se veliki koncert ilahija , internacionalna noć Kurana, kao i niz drugih sadržaja. Petog jula biće održan centralni događaj manifestacije, klanjanje džuma namaza na Musali u Donjem Kamengradu, koju će predvoditi reis ul ulema Islamske zajednice u BiH, Husein ef. Kavazović.

musalla_2013


radiosana.ba

Podijeli