Mektepska godina okončana međumektepskim susretom

Image00005

Za polaznike mekteba u džematima Došci-G.Kamengrad (MIZ S. Most) i Kamičani (MIZ Kozarac), ova mektepska godina završena je po principu ‘šećer na kraju’.  Naime, proteklog vikenda, za polaznike pomenuta dva mekteba njihovi muallimi su organizirali zajedničko cjelodnevno druženje  uz roštiljadu i raznovrsne edukativno-zabavne igre. Ambijent čiste i skoro netaknute prirode planinarskog izletišta Debeli brijeg ponad prostranog Kozarca i podno još prostranije Kozare doprinijeli su  zaista prelijepoj atmosferi i omogućili potpuni doživljaj ljepote druženja u prirodi.  Polaznici mekteba Došci-G.Kamengrad koji su na ovom druženju bili gosti, prvo su posjetilli  kompleks šehidskog mezaristana gdje im se obratio naš domaćin, Amir ef. Mahić, glavni imam MIZ Kozarac. Mektebski polaznici su sa začuđenošću pratili govor i svjedočenje o preko 1300 ubijenih u Kozarcu, a i da ništa nije rečeno, more bijelih nišana, turbe i ”kozarački šehid” u njemu dovoljno govore i opominju…  Ovo je bilo i svojevrsno ”međuentitetsko” druženje, s obzirom da džemat Kamičani teritorijalno pripada području RS-a.

Image00001Image00002

Nakon posjete šehidskom mezaristanu, zaputili smo se prema izletištu na kojem su nas već čekali naši domaćini – polaznici mekteba Kamičani. Nakon predaha poslije uspinjanja do planinarskog izletišta, uslijedilo je druženje, upoznavanje, roštiljada. Tek započetu igru prekinuo je glas ezana jednog od dječaka, poziv na podne-namaz. Neopisivo lijep prizor 100-njak dječaka i djevojčica poredanih u saffove na Allahovoj serdžadi – zelenoj travi usred vitkih borova. Nakon obavljenog namaza uslijedio je splet prijateljskih  edukativno-zabavnih igara u kojem su mekteblije odmjerile snagu, brzinu, vještine, ali i znanje. Sa podjednakim žalom su polaznici oba mekteba primili vijest o kraju druženja. Kako to i priliči, gosti su se na kraju zahvalili na lijepom dočeku i pozvali svoje domaćine da iduću godinu krunišemo sličnim druženjem na području Medžlisa IZ-e Sanski Most.
I ovaj zapis neka bude još jedan znak zahvalnosti mekteblija džemata Došci-G.Kamengrad na izuzetno lijepom i domaćinskom gostoprimstvu mekteblija džemata Kamičani sa njihovim muallimom.

Image00003Image00004

Image00006

Senad Omić

Podijeli