VIDEO: Izložba fotografija i dokumenata u S. Mostu: ˝Ferhadija – jučer, danas, sutra˝

izlozbahamzibegovaferhadija

Danas je u haremu Hamzibegove džamije u Sanskom Mostu, sa početkom u 13:30h održana izložba fotografija i dokumenata pod nazivom ˝Ferhadija- jučer, danas, sutra˝. Autor spomenute izložbe je ugledni banjalučanin ing. Bekir Bešić, koji već nekoliko godina priprema i izlaže fotografije i značajne dokumente o historijatu postojanja, rušenja i obnavljanja banjalučkog bisera islamske arhitekture, džamije Ferhadije. lzložba je održana kao aktivnost u okviru manifestacije ˝Musalla 2013.˝ koja se svake godine održava u Sanskom Mostu.

Osim autora izložbe okupljenima su se obratili i akademski slikar Sead Emrić, koji je govorio o Ferhadiji kao kulturno-umjetničkom simbolu Bošnjaka i jednom od najznačajnih dostignuća islamske arhitekture na Balkanu.

O trenutnom stanju kada je u pitanju obnova džamije Ferhadije u Banja Luci, ali i povratku i obnovi života muslimana Bošnjaka Banja Luke veoma nadahnuto je govorio muftija Edhem ef. Čamdžić, te na kraju izlaganja otvorio izložbu.

Muftija Čamdzić je istakao kao se Ferhadija obnavlja u svom originalnom izdanju, da će ovaj razaman dočekati sa obnovljenom munarom i kandiljima, te se srdačno zahvalio donatorima, istakao važnost suživota sa drugim narodima u Banja Luci.

(nasevijesti.com)

Podijeli