FOTO: Zavirite u Muzej Alije Izetbegovića

Četiri godine nakon preseljenja na ahiret Alije Izetbegovića, 19. oktobra 2007. godine, u staroj utvrdi grada, a uz Šehidsko mezarje, otvoren je Muzej “Alija Izetbegović”.

 

Simbolika je jasna, kažu u Muzeju.

“Vratničke kapi kule Ploča i Širokac od svog nastanka simbol su odbrane i slobode, a Šehidsko mezarje nas iz dana u dan podsjeća na cijenu koja je za to morala biti plaćena. I jedna i druga priča usko je vezana za Aliju Izetbegovića.”

U prizemlju kule Ploča je biblioteka u kojoj su predstavljena najznačajnija djela Alije Izetbegovića na bosanskom i stranim jezicima, kao i neki njegovi lični predmeti. Na spratu je hronološki, kroz tekst i fotografije, prikazan život Alije Izetbegovića, kao običnog čovjeka, političara i državnika.

U vitrini su najznačajnije svjetske nagrade i priznanja rahmetli Predsjednika.

U kuli Širokac je prikazana uloga predsjednika Izetbegovića u odbrani od agresije 1992.-1995. Predstavljeno je formiranje Armije Bosne i Hercegovine i uloga njenog Vrhovnog komandanta, a u staklenom podu je dio improviziranog i ručno pravljenog oružja kojim su se branitelji koristili u prvim i najtežim danima agresije.

Muzej “Alija Izetbegović” priča priču o stalnoj borbi između Dobra i Zla. Zavirite u ovaj Muzej, i svakako preporuka, posjetite Muzej!

{gallery}muzej_alija_izetbegovic{/gallery}

 

Podijeli