Socijalni fond Medžlisa IZ-e Sanski Most u saradnji sa AWO fondacijom uručio pomoć porodici Kičin

Still0418 00002

Nedavna vijest o peteročlanoj porodici Kičin iz Demiševaca (općina Sanski Most) čiji sin boluje od rijetke i teške bolesti celijakije, mnoge je duboko dirnula, ali i potaknula na razmišljanje: u kakvom to društvu živimo kada su roditelji djece sa ovakvom bolešću, u svojoj egzistencijalnoj i birokratskoj borbi prepušteni sami sebi.

 

Dirnuti i ovom životnom sudbinom porodice Kičin, predstavnici socijalnog fonda „Berićet“ Medžlisa IZ-e Sanski Most, u saradnji sa AWO fondacijom “Domovinska bašta” u sklopu koje  radi i djeluje „Projekt NADA“ posjetili su danas pomenutu porodicu, te im uručili određena novčana sredstva, kao i dva prehrambena paketa, od kojih je jedan isključivo sa namirnicama i brašnom koje mali Bilal smije konzumirati.

Podsjećamo, celijakija je bolest koju karakteriše apsolutna netolerancija na gluten, koji se nalazi u pšenici, riži, ječmu, ali i mliječni šećer (ključni ugljen hidrat koji se nalazi u mlijeku), dakle, u osnovnim životnim namirnicima. Nazivaju je i podmuklom bolešću, jer često djeca prožive nepodnošljive bolove i patnje dok liječnici ustanove pravu dijagnozu bolesti. Takvu sudbinu preživio je i 11-godišnji Bilal koji je, po riječima njegovog oca, dvije godine imao velike zdravstvene tegobe, dok mu nije ustanovljena ova podmukla bolest. „Nismo mogli ni slutiti da se uzrok tolikih stomačnih bolova, proljeva, povraćanja, za našeg sina krije u brašnu kojeg koristimo, a ja sam bio sretan kada i njega imamo“, zamišljeno nam priča otac bolesnog Bilala. Otac Fikret je izrazio svoju zahvalnost svima koji su mu izišli u susret ovih dana, a posebno na savjetima i podršci g-đi Edini Musić, koja kroz novoosnovano udruženje „MRVICA“ okuplja djecu oboljelu od celijakije, kojih je u općini Sanski Most 11.

Inače, ova posjeta ispred socijalnog fonda „Berićet“ je jedna od uobičajenih aktivnosti Medžlisa IZ-e. Naime, Medžlis IZ-e je odavno prepoznao potrebe ljudi u socijalnoj potrebi i već više od 10 godina putem pomenutog fonda pomaže ovakve kategorije svojih džematlija. Pored sredstava koje Medžlis prilaže zavisno od svojih mogućnosti, socijalni fond „Berićet“ funkcionira zahvaljujući  humanim vjernicima kako odavde tako i iz dijaspore, koji prepoznaju naše aktivnosti, te, sa punim povjerenjem, fanansijski ali i na druge načine podržavaju naš rad.
    Novčanu pomoć porodici Kičin Fikreta predstavnici Fonda uručili su od Šekić Redže iz Njemačke, a isti dan su u ovome džematu uručili i 3 ulazna vrata za novi dom bolesnim sestrama Šakić, kao donaciju vlasnika i uposlenih iz firme „Activ Plus“, kao i troja ulazna vrata od džemata Kijevo, za još jednu porodicu u socijalnoj potrebi.

                            Senad ef. Omić,

koordinator za humanitarne aktivnosti Medžlisa IZ-e

Podijeli