(08.07.2014.) DANAŠNJE HUMANITARNE AKTIVNOSTI MEDŽLISA IZ-e NA PLANU POMOĆI NASTRADALIMA U POPLAVI

soc aktivosti 20140013

Medžlis IZ-e Sanski Most je, od prvih dana kako su naš grad zadesile strašne poplave, bio uz svoj narod kroz razne vidove pomoći i podrške.

Do danas su su imami podijelili na 100-ine paketa pomoći u prehrani i higijenskim potrepštinama, a koja je dolazila od naših sugrađana koji žive u nekoj od zemalja dijaspore. Pored toga, veoma značajna pomoć stizala je i od islamske zajednice iz Sarajeva koja je odmah proslijeđivana ugroženom stanovništvu.
    Po riječima Senada ef. Omića, koordinatora za humanitarne aktivnosti sanskog Medžlisa, pored higijensko-prehrambenih paketa, Rijaset IZ-e je na ime pomoći nastradalom stanovništvu naznačio i značajna novčana sredstva, koja su odgovorni u Medžlisu za određene ugrožene porodice osigurali u građevinskom materijalu, laminatu i onom što je najpotrebnije u saniranju oštećenih kuća.
„Ovo je najvjerniji primjer i dokaz da je Islamska zajednica i u najtežim trenucima uz svoj narod, u granicama svojih mogućnosti. Naravno, uvijek se može više i bolje, ali mi želimo pokazati i dokazati da IZ-a putem svojih ustanova, putem imama, dakle, organizirano i sistemski, sredstva koja dobija od svojih članova, u značajnoj mjeri usmjerava opet svojim članovima, ondje gdje i kada je to potrebno. Također, osjećamo potrebu da se najiskrenije zahvalimo i našim sugrađanima koji su nam ukazali povjerenje i također donirali određena novčana sredstva na ime pomoći nastradalima u poplavama“, istakao je Senad ef. Omić.
    Od sredstava Rijaseta IZ-e i donacija naših građana, pomoć u građevinskom materijalu danas je uručena za tri porodice: nani Karabašić Besimi iz naselja Kruhari, Okanović Fadili iz naselja Karića sokak, te Ribić Fikretu iz Jezernica. soc aktivosti 20140005
    Nana Besima je majka dvojice šehida-blizanaca. Živi sama. Poplava joj je uništila komplet kuću. Nani Besimi smo obezbjedili kompletan građevinski  materijal koji joj  je potreban za sanaciju nastale štete u kući. Nadamo se da će se naći dobri ljudi koji će joj pomoći u radovima, jer nana Besima to zaslužuje, zbog boli i iskušenja koje je preko svojih pleća prenijela. Zbog rečenice: „Četnici su mi u Kozarcu ubili 2 sina, bili su blizanci. Nekako u istom razmaku od par minuta dok sam ih rađala, tako su ih u par minuta dušmani i pobili. Svojim rukama sam im kosti kupila, kad su ih pronašli. Muž je umro ubrzo poslije toga kad je kosti prvog sina vidio, nije mog'o izdržati.“

Fadila je samohrana majka koja od penzije 130 KM koju je naslijedila nakon tragične pogibije muža na poslu šumariji, izdržava još dva sina. U poplavi joj je uništen kompletan sprat, a gornji je neizgrađen. Putem naših donatora, ovoj porodici su predstavnici Medžlisa već obezbjedili  električne kuhinjske uređaje, a danas i 5 novih vrata sa okvirima.
Fikretovu kuću je, kako nam kaže, voda posljednju napustila, a bila je preko 1,5m u kući. Fikret je demobilisani borac, koji već nekoliko godina ne radi. Živi sa suprugom i kćerkom. Ovoj čestitoj i skromnoj porodici obezbjedili smo  laminat za cijeli sprat, kao i 120 dolara koje je mlada Sanjanka, 10-godišnja  djevojčica Ayla, ukupila u svojoj školi u Americi i poslala da se uruči kome je potrebno.

{gallery}vijesti/sanski_most/2014/donacije/akt1{/gallery}

Podijeli