U srijedu obilježavanje noći Lejletu-l-Kadar, noći vrednije od hiljadu mjeseci

Ramazan by MHAQS

U povodu noći Lejletu’-l-Kadar, mubarek noći mjeseca ramazana u mnogim džematima će biti organiziran prigodan program zato podsjećamo na termin obilježavanja ove noći a to je srijeda 24.juli 2014. godine odnosno 27. ramazan 1435. h.g.

Lejletu-l-kadr je, prema vjerovanju muslimana noć, vrednija od hiljadu mjeseci. To je noć u kojoj je počela objava Kur`ana.

Allah dž.š. u suri Kadr kaže:

“Mi smo Kur'an počeli objavljivati u blagoslovljenoj noći Kadr.

A da li ti znaš šta je to noć “Kadr”?

Noć Kadr je bolja od hiljadu mjeseci.

Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Spas je u njoj sve dok zora ne svane”.

Ovu noć vjernici provode u klanjanju noćnog namaza te upućuju različite dove Stvoritelju. Ovo je istinska prilika za obnovu vjere i pozitivne promjene u životu.

U ovoj noći se očituje posebna sigurnost “sve dok ne svane zora”, a u opisima ove noći se navodi da ona nije “ni hladna, ni pretopla”.

Lejletu-l-kadr je u posljednjoj trećini muslimanskog svetog mjeseca ramazana, mjeseca posta i činjenja dobrih djela i uzdržavanja od loših.

Po završetku 30-dnevnog posta, nastupa jedan od najvećih islamskih blagdana – Ramazanski bajram. Prvi dan Ramazanskog bajrama je u ponedjeljak, 28. jula 2014. godine.

Ramazan picture Collections 103

Podijeli