Porodice u Kozarcu poručile: Zemaljska pravda nije jedina, zločince čeka Božiji sud

kozarac dzenaza

U Kozarcu je jutros počeo program ispraćaja 284 žrtve genocida u Prijedoru. Prije same dženaze porodice ubijenih, ali i neki zvaničnici su se obratili pred više hiljada okupljenih koji su došli ispratiti žrtve na posljednji počinak.

 

Nakon svakog govora prisutni su učili tekbire. Ovo je inače šesnaesti put da se kolektivnom dženazom ispraćaju prijedorske žrtve.

Enisa Duratović-Hegić jedna je od onih koja danas ukopava veliki broj rođaka. Ona se također obratila prisutnima.

“Neka se više nikada i nikome ne ponovi sudbina koja je nas zadesila. Molimo Gospodara svjetova da nas u našoj borbi pomogne, da one koji su zločine počinili stigne dunjalučka kazna, ako izbjegnu onu ovozemaljsku. Utjeha nam je Bože, da Tvoj sud neće moći izbjeći”, kazala je, između ostalog Duratović-Hegić.

Želju da se obrati porodicama izrazio je i Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH.

“Danas moramo biti ovdje, jer smo danas svi braća, jer je to naša dužnost, danas svi moramo biti tu. Ubijeni se danas opraštaju po drugi put, njih ne smijemo zaboraviti, jer ako ih zaboravimo, kao da smo ih mi ubili. Danas se sjećamo i jednog od najstarijih prava na svijetu, a to je pravo na dostojanstvo. Laž i nepravda nemaju budućnost, samo na istini i pravdi se može graditi mir. Mi znamo da Haški sud nije jedini su. Ima i onaj Božiji i tamo je sve zapisano. Mrtvima želimo da budu u džennetu, jer znamo da je njima tamo najljepše mjesto, a mrtvome Hrvatu Anti Doliću, želimo mjesto u raju”, kazao je između ostaloga Inzko.

Dolić, jedina hrvatska žrtva koja se kopa ove godine, također će biti ispraćena iz Kozarca zajedno sa ostalim bošnjačkim žrtvama. Okupljeni su danas minutom šutnje odali počast Anti koji će biti sahranjen na groblju Pašinac.

“Kada je godinama zajedno sa ostalim žrtvama ležao u Tomašici, onda treba na vječni počinak biti ispraćen zajedno sa ostalima”, bila je želja porodice.

Bihaćki muftija Hasan ef. Makić danas se u svom govoru sjetio imama Sulejmana ef. Dizdarevića koji je zajedno sa svojim džematlijama ubijen ispred džamije u selu Čarakovo.

Porodice su istaknule kako je sramotno što je danas samo u pola države dan žalosti, a naročito da je sramotno što dan žalosti nije u Prijedoru koji danas ispraća svoja 284 sugrađanina.

“Uprite prstom u zločince, da teret njihovog zločina vi ne nosite”, poručio je bihaćki muftija.

kozarac dzenaza3

kozarac dzenaza4

kozarac dzenaza5

kozarac dzenaza2

(Klix.ba)

Podijeli