Centralna bajramska svečanost u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu

bajram2014

Muslimani u BiH i širom svijeta obilježavaju danas Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika kojim se obilježava kraj jednomjesečnog posta.

Jedan od najvećih praznika pripadnika islamske vjeroispovijesti, Ramazanski bajram, jutros je svečano obilježen i u Sanskom Mostu. U prisustvu velikog broja vjernika, centralna bajramska svečanost održana je u Hamzibegovoj džamiji u Sanskom Mostu, a bajram-namaz je klanjan i u preostalih 29 džamija na području općine Sanski Most.

Pred mnogobrojnim vjernicima u Hamzibegovoj džamiji, klanjanje bajram-namaza je predvodio, i bajramsku hutbu održao glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sanski Most Husein ef. Kovačević. „Došao je Bajram, pred nama su dani radosti za svakog vjernika i vjernicu. To su dani isplate nagrade vjernicima postačima, koji iza sebe ostaviše još jedan mjesec posta, u kojem se obogatiše sviješću o svome Gospodaru, i u kojem ojačaše međusobnu ljubav i vratiše međusobno povjerenje, te podjeliše bratsku suosjećajnost. Zbog toga u svojim srcima i dušama osjećate radost, ponos, snagu i zadovoljstvo, zato što ste muslimani vjernici, jer Allah dž. š. nas je počastio islamom, i u islamu je naša snaga, u džematu i zajednici je naša snaga.

Ovog trenutka dok sjedite u safovima vi niste sami, bez obzira što sa mnogima od vas nisu vaši očevi, braća i vaši djedovi, oni su tu s svama u vašim mislima, jer ste ponosni jer ste oni koji nose emanet koji su vam ostavili vaši očevi i djedovi i naši preci, od Sultan Mehmed Fatiha kada nam je donio iskru islama na ovim prostorima. Neka upravo ova radost koju ste osjetili danas, radost bratskog jedinstva, sloge, zajedništva i međusobne ljubavi, bude ono što će krasiti ove naše bajramske dane. Podjelimo dane Bajrama sa svojim najmilijim, sa svojim porodicama, prijateljima, braćom i sestrama, sa onima koji se istinski raduju ovome danu. U ovome danu niko ne bi trebao biti usamljen, pogotovo oni koji su ostali bez svojih najmilijih, moramo im se naći pri ruci. Ne zaboravimo sutra Dan šehida, dan naših najboljih sinova koji su dali svoje života za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, i koji su omogućili nama da živimo u miru i slobodi, čuvajmo ovu vrijednost za koju su dali živote naši najbolji sinovi“, istakao je između ostalog u bajramskoj hutbi efendija Kovačević. Drugi dan Ramazanskog bajrama obilježava se kao dan šehida.

Tog dana u 10.00 sati planirana je posjeta svim šehidskim mezarjima na području sanske općine, gdje će građani i delegacije zajednički obići mezarja i proučiti Fatihu. U povodu Ramazanskog bajrama, najvećeg muslimanskog praznika, sinoć je u organizaciji općine Sanski Most i Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most, u malom gradskom parku upriličen tradicionalni bajramski koncert. Na ovoj manifestaciji, koja se svake godine održava uoči najznačajnijeg muslimanskog praznika, mnogobrojni posjetioci mogli su uživati u bogatom i raznovrsnom kulturno-vjerskom programu.

Podijeli