HATME u D. Kamengradu – Sultan Mehmed Fatih 1463.

hatme fatih 20140001

Iako druga po veličini u Sanskom Mostu, džamija Sultan Mehmed Fatiha u Donjem Kamengradu je u četvrtak 31. jula 2014. godine bila premala da primi sve posjetioce koji su došli da prisustvuju svečanosti hatmi u ovom džematu.
14 učenika mektebske nastave je svečano položilo završni ispit vjerske pouke pri čemu su pokazali zavidan nivo znanja a posebno iz oblasti kiraeta, učenja Kur'ana časnog.
Suru Jasin koju su učenici proučili su poklonili pred dušu rahmetli Asimu Hadžić, koji je preselio samo nekoliko dana prije ove svečanosti na kojoj je učestvovao i njegov sin Ibrahim.
Nakon pitanja iz općeg znanja i poznavanja vjerskih propisa koja je učenicima postavljao njihov muallim Nevres ef. Softić svih 14 učenika i učenica su primili diplome koje je uručio Muvedet ef. Vuković prof.
Svečanosti je prisustvovao i glavni imam Husein ef. Kovačević, prof. koji se na kraju svečanosti prisutnima obratio prigodnim vazu – nasihatom ističući važnost i ulogu islamskog odgoja i mektebske nastave za mlade.
Po zvaršetku ove nesvakidašnje svečanosti usljedilo je tradicionalno novčano darivanje “hatmaša” od strane rodbine i prijatelja koje je posebno specifično a i veoma pohvalno u ovom dijelu Bosne I Hercegovine.
hatme fatih 20140002
hatme fatih 20140003
Više fotografija potražite OVDJE.
Podijeli