SUŽIVOT I MEĐURELIGIJSKI ODNOSI

SUŽIVOT I MEĐURELIGIJSKI ODNOSI

23.10.2014….U organizaciji Centra za izgradnju mira, nevladine organizacije koja djeluje u Sanskom Mostu, održan je događaj pod nazivom „Suživot i međureligijski odnosi“. Održavanje događaja podržala je Fondacija „Konrad Adenauer“ iz Njemačke koja već godinama na području Bosne i Hercegovine finansira različite projekte iz oblasti društveno političkog života.

Inače, riječ je o fondaciji koja nosi ime po prvom poslijeratnom kancelaru Njemačke. O pomenutoj temi govorili su predstavnici najvećih konfesionalnih zajednica koje egzistiraju na području Sanskog Mosta: sanski paroh, Alen Marić, župnik fra Ivica Matić te glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević. Istaknuto je kako poruke koje se odašilju s ovakvih skupova imaju veliko značenje kada je riječ o suživotu i razumjevanju pripadnika različitih vjerskih zajednica. „Veoma je važno da se sastajemo i međusobno razgovaramo o svim problemima.

Na taj način šaljemo poruku našim vjernicima da nema nepremostivih razlika i da su razumjevanje i zajedništvo najvažniji za život u jednoj društvenoj zajednici.“, istakao je glavni sanski imam, Husein efendija Kovačević. Prema riječima direktora Centra za izgradnju mira, Vahidina Omanovića, ovaj događaj je samo jedan u nizu sličnih dešavanja koje organizuju, a čiji je cilj promovisanje važnosti suživota i tolerancije.

Izvor: radiosana.ba

Podijeli