Obilježavanje Nove 1436. hidžretske godine na području Medžlisa IZ-e Sanski Most

Obilježavanje Nove 1436. hidžretske godine na području Medžlisa IZ-e Sanski Most

Prema Takvimu Rijaseta IZ-e, Nova 1436. hidžretska godina nastupa u petak, sa dolaskom akšam-namaza. Kao i do sada, i ove godine će tim povodom centralna mevludska svečanost biti u gradskoj, Hamzibegovoj džamiji.

Mevludski program počet će nakon klanjanja jacije-namaza, a izvest će ga imami sanskog Medžlisa. Gost-predavač na ovoj svečanosti bit će glavni imam Medžlisa IZ-e Bosanski Novi, Elvir ef. Vakufac.

Pored navedene centralne svečanosti, još nekoliko džemata na području sanskoga Medžlisa prigodnim programima i sadržajima obilježit će ovaj, u historiji islama, jedan od najznačajnijih događaja.

Istu noć, odmah nakon akšam-namaza, u džematu Vrhpolje proučit će se mevlud i održati promocija knjige „Riječ po riječ“, autora Bajre Perve. Na ovoj svečanosti bit će dodijeljeni i pehari za pobjednike malonogometnog mektepskog turnira koji je ovaj džemat proteklog vikenda organizirao u povodu obilježavanja Nove hidžretske godine. Nakon jacije u haremu vrhpoljske džamije bit će organiziran novogodišnji vatromet.

Sutradan, prvog dana prvog hidžretskog mjeseca svečani mevludski program bit će održan i u džematu Došci-G.Kamengrad, nakon akšam-namaza. Pored svečanog mevludskog programa, u džamiji će, za sve polaznike-ce mekteba, biti upriličena podjela novogodišnjih paketića. Nakon klanjanja jacije i u haremu ove džamije bit će organiziran novogodišnji vatromet. Nakon vatrometa, obilježavanje naše Nove 1436. godine omladina ovog džemata nastavit će zajedničkim druženjem uz novogodišnju tortu i kolače. Druga novogodišnja torta dočekat će sutradan najmlađe članove džemata u njihovom mektebu, gdje će se najmlađe džematlije družiti na, za njih  već tradicionalnoj, mektepskoj novogodišnjoj fešti.

Podijeli