PREDAVANJE O ULOZI I MJESTU ŽENE U DRUŠTVU

PREDAVANJE O ULOZI I MJESTU ŽENE U DRUŠTVU

U organizaciji Udruženja žena džemata Sanski Most i Medžlisa IZ-e protekle subote (03.11.2014.) je u Sali općinske vijećnice održano predavanje na temu „Biram dostojanstvo“. Velikom broju Sanjanki, koje su prisustvovale ovom događaju, obratila se pjesnikinja Amara Šabić Langić.

Gdje je danas mjesto žene u bosanskohercegovačkom društvu, da li su žene zastupljene dovoljno u političkom i društvenom životu, da li je porodica danas u krizi, je li danas zanemarena primarna uloga i značaj žene? Ovo su samo neka od pitanja i tema o kojima se govorilo na ovom veoma zanimljivom predavanju. Između ostalog, istaknuto je kako danas zaposlena žena gotovo da nema pravo na vrijeme koje će provesti sa svojom djecom.

Dobijanjem prava na zastupljenost na radnim mjestima potpuno je zanemarena primarna uloga žene, a to je uloga majke i supruge. Zanemarena je činjenica da je svaka zaposlena žena dvostruko zaposlena – ona “radi” i kod kuće i na radnom mjestu. Rezultati često pokažu da je nemogućnost žene da se posveti domaćinstvu i djeci u punom kapacitetu, istakla je, između ostalog, predavačica na ovom skupu.

Ammara Šabić-Langić rođena je 1974. godine u Rijeci, u Hrvatskoj, gdje je završila osnovno i srednjoškolsko obrazovanje. Od 1999. godine živi u Turbetu kod Travnika. Od djetinjstva piše pjesme, a kao učenica osnovne škole svoje radove objavljuje u hrvatskom dječijem časopisu “Modra lasta”. Autorica je tri zbirke duhovne poezije: “Skovana od vremena”, “Nedorečena” i “Vasijjet”. Prije nekoliko godina oboljela je od multipla skleroze koju je uspješno savladala i u tome je pravi medicinski fenomen. Studira na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Supruga je i majka četvero djece.

Izvor: radiosana.ba

 

 

 

Podijeli