„BERIĆET“ OBEZBJEDIO VRIJEDNU DONACIJU ZA SANSKI VRTIĆ I ŠKOLE

„BERIĆET“ OBEZBJEDIO VRIJEDNU DONACIJU ZA SANSKI VRTIĆ I ŠKOLE

Danas (21.11.2014.) je za nekoliko sanskih osnovnih škola, sansku Gimnaziju, te vrtić „Krajiška radost“ stigla vrijedna donacija u vidu školske opreme i nastavnih pomagala. Radi se o donaciji koja je stigla od osnovnih i srednjih škola iz Republike Slovenije, a čije je prikupljanje i dovoz u potpunosti osigurala međunarodna humanitarna organizacija „ZAVOD KROG iz Kopra.

Među doniranom školskom opremom su školski stolovi i stolice, trpezarijski stolovi i stolice za vrtić, informatička oprema, televizori, grafoskopi, table i sl. Vrijednost donirane opreme procjenjena je preko 10.000 KM.

Vrijedi spomenuti da je pomenuta donacija u škole našega grada stigla prvenstveno zahvaljujući izuzetno dobroj saradnji koju je Socijalni fond „BERIĆET“, Medžlisa Islamske zajednice ostvario sa pomenutom humanitarnom organizacijom.

Prije svega, današnja izuzetno vrijedna donacija koju smo dobili za naše škole nastavak je korektne i uspješne saradnje između socijalnog fonda „BERIĆET“ Medžlisa IZ-e i humanitarne organizacije ZAVOD KROG iz Kopra. Kada smo upoznali nadležne u ovoj hum. organizaciji sa posljedicama poplava u našem gradu, ali i stanjem u nekim školama općenito, sa zadovoljstvom su prihvatili da daju svoj doprinos. Donacija koju vidite je upravo rezultat tog njihovog doprinosa boljim uslovima školovanja naše djece i mi im se ovim putem najtoplije zahvaljujemo, posebno direktorici ove međunarodne humanitarne organizacije, g-đi Emini Hadžić, kao i koordinatoru humanitarnih aktivnosti pri Zavodu, g-dinu Mersedu Muminoviću.

Spomenimo i to da ovo nije prva pomoć koja našem gradu stiže od ove humanitarne organizacije. Naime, već u prvim danima strašnih poplava ZAVOD KROG je u R. Sloveniji inicirao udruživanje brojnih humanitarnih organizacija u konzorcij, a sa ciljem što bolje i kvalitetnije pomoći poplavljenim gradovima u BiH. Tako je, među prvima, šleper vrijedne humanitarne pomoći na ovaj način stigao i u Sanski Most i Prijedor. I danas, pored sanskih škola, dio ove donacije je proslijeđen školama u: Prijedoru, Zenici, Čeliću i Zavidovićima.

Pored humanitarnog , ZAVOD KROG iz Kopra je aktivan i na obrazovnom i kulturnom planu, te svake godine organizira dolazak na slovensko primorje jedne grupe djece bez roditeljskog staranja koja su smještena u nekoj od socijalnih ustanova širom BiH. Upravo u ovom mjesecu ova hum.organizacija je jedan od domaćina za 1.500 školske djece sa poplavljenih područja širom BiH i Srbije. Među njima u Sloveniji boravi i 100 djece iz osnovne škole Fajtovci i Vrhpolje.

Senad ef. Omić, koordinator humanitarnih aktivnosti Medžlisa IZ-e

Podijeli