Održana redovna godišnja Skupština Medžlisa IZ-e Sanski Most

Održana redovna godišnja Skupština Medžlisa IZ-e Sanski Most

Danas je, u prostorijama nove općinske vijećnice, održana redovna godišnja Skupština Medžlisa Islamske zajednice Sanski Most. Skupštini je prisustvovala velika većina novoizabranih delegata, tj. zastupnika džemata u najvišem zakonodavnom tijelu na nivou jednog Medžlisa.

S obzirom da je novim Izbornim pravilima IZ-e predviđeno da Skupštinom ne može predsjedavati predsjednik IO Medžlisa, na samom početku se pristupilo biranju predsjedavajućeg Skupštine MIZ-e Sanski Most. Svi zastupnici su jednoglasno podržali prijedlog da za tu funkciju bude imenovan zastupnik Delić Besim, dipl. pravnik. Nakon toga, predsjednik Izvršnog odbora, kao i novi predsjedavajući Skupštine apelirali su na sve zastupnike da se Skupština ne završi sve dok svakom zastupniku ne bude sve u potpunosti jasno po pitanju rada i poslovanja Medžlisa.

Na Skupštini su podneseni godišnji izvještaji o najvažnijim segmentima rada i djelovanja Medžlisa: vjersko-prosvjetni, administrativno-pravni, te finansijski izvještaj. Na prijedlog predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa, Ilfada Ičanovića, podnesen je i izvještaj o socijalnim i humanitarnim aktivnostima Medžlisa IZ-e u 2014. godini.

Sve materijale sa detaljnim izvještajima, zastupnici su dobili nekoliko dana prije održavanja Skupštine, kako bi iste u svojim džematima mogli razmotriti, a sve sa ciljem što transparentnijeg uvida u rad službi Medžlisa, ali i konstruktivnijih analiza, pitanja, smjernica i sugestija od zastupnika džemata na samoj Skupštini. Izvještaje su podnijeli svako iz svoga djelokruga rada i odgovornosti: gl. imam Husein ef. Kovačević (vjersko-prosvjetni), sekretar i predsjednik IO Medžlisa (administrativno-pravni), knjigovođa „Deni kodeks“ (finansijski), te Senad ef. Omić (izvještaj o socijalnim i humanitarnim aktivnostima Medžlisa).

Svaki od izvještaja predstavljan je i analiziran posebno, a ono što smatramo bitnim istaknuti je da su zastupnici svaki od izvještaja jednoglasno usvojili. Posebnu pažnju zastupnicima privukao je izvještaj kojeg je podnio koordinator socijalnih i humanitarnih aktivnosti našeg Medžlisa, na osnovu kojeg je evidentno da se Medžlis IZ-e, u granicama svojih mogućnosti, brine o svojim džematlijama koji su u stanju socijalne potrebe, ali i to da su imami u danima strahovitih majskih poplava bili uz nastradali narod, organizirajući, prihvatajući i dijeleći prijeko potrebnu pomoć. Naglašeno je da o svim primljenim i podijeljenim donacijama i donatorima raeliziranim putem soc. fonda „Berićet“ postoji uredna dokumentacija, te su svi zastupnici koje to zanima, zamoljeni da se jave za detaljan uvid u istu.

Nakon izvještajnog dijela, tematizirano je nekoliko značajnih pitanja, od kojih izdvajamo desetogodišnju praksu pomoći i solidarisanja većih džemata sa manjima, hvale vrijednu sansku dijasporu koja, kao rijetko gdje, podržava svoje zavičajne džemate i ne dozvoljava da glas ezana utihne ni u jednom sanskom džematu. Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa, Ilfad Ičanović, najavio je u idućem mjesecu druženje sa mutavelijama i imamima svih sanskih džemata, kako bi kroz razmjene ideja i iskustava u radu i djelovanju bili što bolji.

Zastupnici su na kraju pohvalili ovakav način rada Medžlisa, te u pojedinačnim javljanjima iznijeli još niz konstruktivnih prijedloga i sugestija, a sve u cilju nastavka rada službi Medžlisa na principima odgovornosti, pravičnosti i transparentnosti.

ww.medzlis.info

 

Podijeli