Glavni imam održao sastanak sa profesorima Vjeronauke

Glavni imam održao sastanak sa profesorima Vjeronauke

Dana 17.02.2015. godine u prostorijama Medžlisa Sanski Most, održan je sastanak Aktiva vjeronauke profesora srednjih škola i glavnog imama medžlisa Sanski Most, prof. Husein ef. Kovačevića. Sastanku je prisustvovao i prof. Hasib Delić, predsj. sanskog Aktiva vjeroučitelja osnovnih i srednjih škola.

Konkretan povod sastanka bila su određena dešavanja oko statutarnog pitanja ovog predmeta,

a koja se odvijaju na nivou Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK-a. Glavni imam je upoznao vjeroučitelje da je Bihaćko muftijstvo poduzelo potrebne mjere na nivou Ministarstva, kao i Pedagoškog zavoda, te da će sa najvećom pažnjom pratiti daljna dešavanja po ovom pitanju.

 

Na sastanku se razgovaralo i o eventualnim poteškoćama sa kojima se vjeroučitelji susreću, kao i mogućnostima i perspektivama poboljšanja rada u kontekstu postizanja krajnjeg cilja svakog podučavanja vjeri – življenja naučenog.

U tom smislu, Glavni imam je ukazao na potrebu većeg angažovanja profesora Vjeronauke da učenici srednjih škola prisustvuju džuma namazu. Neophodno je razvijati lijepu komunikaciju sa ostalim akterima nastave kako bi učenicima koji žele izvršiti jednu od svojih temeljnih vjerskih dužnosti, klanjati džumu namaz, to bilo i omogućeno.

www.medzlis.ba

 

 

Podijeli