Nastavak projekta „Doktor-i u mektebu“ u džematu Došci-G. Kamengrad

Nastavak projekta „Doktor-i u mektebu“  u džematu Došci-G. Kamengrad

Današnji mektebski dan u džematu Došci-G. Kamengrad njegovi polaznici-ce zasigurno će dugo pamtiti. Razlog tome je nastavak mektebskog projekta „Doktor-i u mektebu“ koji smo pokrenuli sa ciljem da muallima barem jednom godišnje u mektebu ‘zamijeni’ ljekar određene struke.

Cilj ovog projekta je, između ostalog, da se u klasičnu mektebsku nastavu unese korisnih inovativnih sadržaja koji će mektebsku nastavu djeci učiniti zanimljivijom. Kako djeca kroz mektebsku nastavu više uče i slušaju o potrebi i značaju čuvanja duhovnog zdravlja (duše), kroz ovakva predavanja djeca će naučiti nešto više i o potrebi, značaju, ali i načinu čuvanja fizičkog zdravlja (tijela).

U vremenu sve veće i nekontrolisane raširenosti informacijskih tehnologija, te neselektivne pristupačnosti društvenih mreža svim uzrastima, ovog puta u mektebu smo ugostili doktoricu oftalmologije, h. Mojru Rešić koja je mektebskim polaznicima govorila o načinu funkcionisanja oka, važnosti i načinima čuvanja vida, ali i o vidu kao velikoj Allahovoj blagodati svima nama.

U jednosatnom, izuzetno lijepo osmišljenom i predavanju prilagođenom dječijem uzrastu, dr. Rešić je govorila djeci o štetnostima i opasnostima po vid kod predugog gledanja u kompjuterske i mobitelske ekrane, štetnostima određenih kompjuterskih igrica, ali i pravilnom načinu korištenja kompjutera, te čitanja općenito.

Maksimalna dječija koncentracija i njihova brojna pitanja dokaz su uspješnosti (i opravdanosti) ovog projekta. Od simpatičnih i indikativnih dječijih pitanja, izdvajamo samo neka: kako nastaje oko kod bebe u maminom stomaku, koliko smijemo biti blizu TV kad gledamo crtani, zašto su ratne igrice opasne za nas…

Na kraju ovog zapisa, spomenimo i to da su se djeca složila i prihvatila strogi prijedlog doktorice da u toku dana ne smiju biti ‘na kompjuteru’ više od sat vremena, i to dva puta po pola sata u prekidu, a sa dvojicom dječaka kod kojih je već uočila da su tu mjeru uveliko prekoračili, doktorica je sklopila i poseban dogovor u kojem su čvrsto obećali da će se držati pomenute mjere.

Druženje je završeno podjelom slatkiša kojima je doktorica počastila svu mektebsku djecu zato što idu u mekteb i uče o svojoj plemenitoj vjeri.

www.medzlis.info


 

Podijeli