Džemat „Bosna“ iz Beča i dalje pomaže nastradalima u poplavi

Džemat „Bosna“ iz Beča i dalje pomaže nastradalima u poplavi

Bliži se godina dana od kako je naš narod u mnogim dijelovima BiH zadesila strašna poplava. Mnogi su pretrpjeli ogromne štete, neki su u svega nekoliko trenutaka ostali bez svega što su cijeli život kućili. Mnogi od nastradalih još se oporavljaju od pretrpljenih šteta. S druge strane, kako vrijeme prolazi,  sve je manje onih koji još pomažu u poplavama nastradali narod.

Među njima zasigurno nije i džemat „Bosna“ iz Beča. Među prvima su se priključili i odazvali akciji prikupljanja i organiziranja humanitarne pomoći nastradalima u prošlomajskim poplavama. Ali, ono po čemu se aktivisti ovog džemata izdvajaju i posebno ističu, jeste činjenica da su pomoć nastradalom narodu nastavlili pružati sve do danas, svjesni da još uvijek ima onih kojima je pomoć potrebna.

Među aktivistima ovog džemata želimo posebno istaći naše Sanjane, hadži Kelimu i Ešrefa Bilajbegović čiji je trud i zalaganje u pomenutoj akciji zaista vrijedan hvale. Već drugi put od poplava oni ispred svoga džemata donose novčane donacije, koje su putem socijalnog fonda „Berićet“ Medžlisa IZ-e Sanski Most uručivane potrebnima.

Kako smo mogli pročitati u biltenu ovog džemata, h. Kelima Bilajbegović je među najagilnijim aktivistima džemata „Bosna“ iz Beča, te u Džematskom odboru uživa povjerenje i obnaša funkciju blagajnice ovog džemata, što je rijedak pozitivan primjer društvene/džematske angažiranosti naših čestitih muslimanki u džematskim odborima.

Ovih dana su sa imamima-aktivistima „Berićet-a“ h. Kelima i Ešref u ime svog džemata posjetili nekoliko sanskih porodica koji su stradali u majskim poplavama, te se i dalje bore sa sanacijom štete i životnim iskušenjima.

Vrijedne novčane donacije uručili su porodicama u Alagića polju, Banjalučkoj ulici i džematu Kruhari-Jezernice.

 

Kuća K. Reufa bila je u potpunosti poplavljena, a s obzirom da se pred samu poplavu bio razbolio, u kući nije uspio od namještaja i stvari ništa spasiti. Vodu je dočekao ležeći u bolesničkom krevetu, a komšije su ga iznijele i spasile. U mjesecima oporavka i teške obnove, bolest se pogoršala, te mu je, zbog gangrene, amputirana noga. „Teško je opisati kako se osjeća čovjek koji je čitav život radio i svojim trudom i radom sve sticao, a onda se odjednom osjeća tako bespomoćno“. Ovo je bio odgovor koji je, na naše pitanje:“Kako si?“ kroz suze kazao ovaj čestiti insan.

Nedavno smo na našoj stranici pisali apel za pomoć u školovanju jednoj vrijednoj djevojci čiji roditelji su također stradali u poplavama, a i prije toga veoma teško su živjeli. Ovaj roditelj nikada od nas nije tražio pomoć jer se bori, radi i snalazi kao i brojni drugi. Prvi put nam se obratio za pomoć u finansiranju autobuske karte kćerci koja pohađa Medicinsku školu u drugom gradu. Hvala Dragom Bogu, pa možemo kazati da su troškovi za ovu godinu ovoj inače odličnoj učenici plaćeni, zahvaljujući čestitim džematlijama džemata “Bosna“ iz Beča.

Posebno nas raduje što je blagajnica ovog džemata, h. Kelima Bilajbegović, čvrsto obećala da će se potruditi da obezbijedi stipendiju i za buduće nesmetano školovanje ovoj budućoj doktorici, ako Bog da. Možda za čovječanstvo mali, ali za brige ovih roditelja i ove djevojke i sama ova najava je neopisivo veliki korak i nada. Koliko je čestita ova porodica svjedočili smo i kod samog uručivanja donacije. Naime, bili smo im dali za troškove karte 100 KM više nego smo trebali, ali se majka skromno zahvalila i rekla da su oni platili za ovaj mjesec, a možda ima još neko kome ta pomoć treba.

 

Vrijedi istaknuti podatak da ovaj džemat, u sklopu svojih aktivnosti, ima i fond „Ikre“, namijenjen za stipendiranje učenika-ca i studenata-ca u BiH koji su slabijeg materijalnog stanja, te da su, zahvaljujući sredstvima tog Fonda, već iškolovali šest učenika-ca i studenata-ica, a isti broj ih trenutno prima stipendiju.  Kako su nas upoznali B. Ešref i Kelima, sâm Fond se ‘puni’ isključivo redovnim dobrovoljnim, mjesečnim prilozima džematlija džemata „Bosna“ iz Beča. Kako smo saznali, i u ovoj aktivnosti ponajviše se brine naš Sanjanin iz džemata Vrše, Dževad Gazibara. Neka im Milostivi Gospodar iz Svoga obilja nadoknadi, a njihove stipendiste pomogne na putu traženja znanja, te ih učini ponosnim i korisnim članovima svoje domovine.

Posjetili smo i ‘dom’ skromnog Mehmeda-Mehe Hrustanovića iz džemata Kruhari, koji je u proteklim mjesecima privukao pažnju javnosti zbog nezamislivo teških životnih uslova u kojima ovaj čovjek živi. U proteklim mjesecima mladi su mu njegov skromni dom pokušali učiniti ljepšim i ugodnijim za boravak, a i naša policija mu je organizirala jednokratnu pomoć. Moramo naglasiti da skromni Meho ni prije toga nije bio zaboravljen, imam i Džematski odbor ovoga džemata ga već odavno paze. Na sve načine su mu pokušali priključiti barem struju, nažalost, birokratija ne dozvoljava. Da, skromni Meho živi i bez struje i bez vode. Naglašavamo ”skromni” jer, on nikada nije ni od koga ništa zatražio, niti je kome na svoj život kukako, niti kome ružnu riječ uputio, on živi kako živi, a samo Dragi Bog zna kako uspijeva.

Zahvaljujući donaciji džematlija džemata „Bosna“, Mehi smo osigurali namirnica (većinom konzervirane hrane) za fin vremenski period, a kupili smo mu i nov šparet, ako i na kuha na njemu, da se barem ugrijati može.

Neka Allah Milostivi nagradi plemenite džematlije džemata „Bosna“ iz Beča što i skromnog Mehu pripaziše, ali i porodicu Darkulić Mesud-a koja, na molbu i inicijativu Džematskog odbora džemata Kruhari-Jezernice, svaki mjesec plaća u obližnjoj trgovini račun koji Meho napravi za troškove kruha, salame i mlijeka.

Brojni su zasigurno i drugi džemati u bh dijaspori čija je pomoć našem narodu slična ili veća od spomenute, ove retke posvetismo tek jednom od njih. Kao podsjetnik na činjenicu da naši Bošnjaci i Bošnjakinje jesu otišli iz Bosne, ali Bosna iz njih zasigurno nije!

Senad ef. Omić, koordinator

soc. fonda „Berićet“


www.medzlis.info

 

Podijeli