Održana centralna mevludska svečanost u Hamzibegovoj džamiji

Održana centralna mevludska svečanost u Hamzibegovoj džamiji

Sinoć (15.05.2015.) je u Hamzibegovoj džamiji održana centralna mevludska svečanost uoči mubarek noći, lejletu-l-mi'radža. Kako se u Takvimu Islamske zajednice u BiH ovaj dan obilježava i kao Dan vakifa, nakon proučenog mevluda, upriličena je i dodjela vakufnama ovogodišnjim vakifima Hamzibegove džamije, kao i zahvalnica donatorima.

 

Mevludski proram izveli su imami Medžlisa IZ-e Sanski Most, a prisutnim vjernicima se obratio glavni imam, prof. Husein ef. Kovačević.  U svom obraćanju podsjetio je vjernike na obilježja i značaj ove noći, kao i na univerzalne po(r)uke koje crpimo iz događaja koji su se desili te veličanstvene noći.

Kako smo napomenuli, nakon proučenog mevluda, drugi imam Hamzibegove džamije, Mirsad ef. Sedić, upoznao je prisutne sa džematskom akcijom zamjene džamijske stolarije, te odluci Džematskog odbora da se svim donatorima čije su donacije ispunjavale uvjete uvakufljenja dodijele vakufname, a ostalim donatorima zahvalnice.

Vakufname, po Pravilniku Rijaseta IZ-e izdaje isključivo Vakufska direkcija iz Sarajeva, a uvakufiti se može pokretna i nepokretna imovina. Novčane donacije u min. iznosu od 1.000 KM mogu bit predmetom uvakufljenja (trajnog dobra), te se za iste može izdati vakufnama.

U tom smislu, vakufname su dodijeljene slijedećim vakifima i vakifama:

1. Kljajić Šaćiba (20.000 KM);

2. Rahmetli Hasić h. Fatima (7.000 KM);

3. Malešević Suvad (1.000 KM);

4. Malešević Ahmed (1.000 KM)

5. Fazlić Kasim i Asija (1.000 KM);

6. Dračić h. Ilijaz i Edina (1.200 KM);

7. Dračić h. Ilijaz i Edina (pred duše Hasanagić Mehe i Habibe): 1.000 KM;

8. Dračić h. Ilijaz i Edina (pred duše Dračić Idriza i Fadile): 1.000 KM;

9. Anonimni vakif (2.000 KM);

10. Muminović Muharem i Hasija (1.000 KM);

11. Fazlić Kasim i Asija (1.000 KM);

12. Kerić Asim (1.000 KM).

Prenosimo riječi imama gradske džamije u kojima je podsjetio na jednu od plemenitih istina naše vjere koja se ogleda u pravilu da se djela vrjednuju prema namjerama i da Uzvišeni Allah samo zna čija je sadaka kod Njega vrijednija. Naša moralna obaveza jeste da ove lijepe primjere istaknemo i ljudski pohvalimo, jer nas Poslanik islama uči da „ko nije zahvalan ljudima, ni Bogu zahvalan nije.“

Molimo Milostivog Gospodara da onima koji Allahove džamije održavaju i grade, On nadoknadi iz Svoga obilja, nafaku im uveća i bereket podari.

*FOTOGALERIJU sa sinošnjeg mevluda i dodjela vakufnama pogledajte na našoj fb stranici…

 

www.medzlis.info

Podijeli