Pripreme za „Musallu 2015“

Pripreme za „Musallu 2015“

Danas je u prostorijama Medžlisa IZ-e održan jedan od radnih sastanaka Organizacionog odbora za pripremu ovogodišnje kulturno-vjerske manifestacije „Musalla 2015“ koja će ove godine biti održana u periodu od 20. do 24. jula.

 

Za razliku od ranijih godina kada se manifestacija održavala početkom jula, ove godine je odlučeno da se ona održi odmah po završetku mjeseca Ramazana i najvećeg muslimanskog blagdana Bajrama. U organizacijskom smislu, već su definisani određeni programski sadržaji, a pored već tradicionalnih dešavanja, ove godine se planira održavanje velikog naučnog simpozija o ljudskim pravima proizišlim iz poznate Ahdname sultana Mehmeda el-Fatiha.

Podsjećamo da je ovaj historijski dokument jedan od prvih pravnih akata u svjetskoj historiji koji je jamčio slobodu izražavanja i vjeroispovijesti, a sultan Mehmed Fatih izdao ga je bosanskim franjevcima. Prema riječima predsjednika Organizacionog odbora manifestacije „Musalla 2015“, Muvedeta Vukovića, klanjanje džume namaza na kamengradskoj „Musalli“ predvodiće reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, mr. Husein ef. Kavazović, a očekuje se i prisustvo velikog broja uglednih gostiju, među kojima i glavnog Muftije Istanbula.

Inače, Musalla u Donjem Kamengradu predstavlja jedan od rijetkih sačuvanih vjerskih objekata te vrste na prostoru Balkanskog poluostrva, s originalnim mihrabom i minberom koji potiču iz 15. vijeka. Musalla je riječ turskog porijekla i njome se označava prostor pod vedrim nebom na kojem se obavljaju islamski obredi.

Prema istorijskom predanju, na ovom mjestu je džumu-namaz klanjao turski sultan Mehmed Fatih tokom svog pohoda na srednjovjekovnu Bosnu. Zbog originalnog kamenog mihraba i minbera, koji su sačuvani iz tog vremena, ovaj spomenik je uvršten u kulturno-historijska dobra od posebnog značaja i pod zaštitom je države BiH.

 

Podijeli