MIZ SANSKI MOST: MEVLUDSKIM PROGRAMOM I DODJELOM VAKUFNAMA OBILJEZENA NOVA HIDZRETSKA GODINA

MIZ SANSKI MOST: MEVLUDSKIM PROGRAMOM I DODJELOM VAKUFNAMA OBILJEŽENA NOVA HIDŽRETSKA GODINA

Danas je, nakon podne-namaza, u Hamzibegovoj džamiji održana centralna mevludska svečanost u povodu obilježavanja Nove 1437. hidžretske godine. Lijep mevludski program izveli su imami Medžlisa IZ-e Sanski Most, a gost predavač na ovoj svečanosti bio je glavni imam MIZ Ključ, Ermin ef. Vučkić.

U uvodnoj riječi i najavi svoga kolege, glavni imam MIZ Sanski Most, selamio je i toplu dobrodošlicu izrazio brojnim imamima i prisutnim džematlijama, te, između ostalog, naglasio da je i Ermin ef. prije 20 godina u Sanski Most ušao kao borac Armije RbiH.

U svome obraćanju vjernicima, Ermin ef. je čestitao Novu hidžretsku godinu, ali i Dan oslobođenja S. Mosta, te u daljnjem izlaganju podsjetio na neke od univerzalnih poruka Hidžre. Posebno je potencirao jedinstvo, međusobnu ljubav i potpomaganje vjernika kao pretpostavke svakog ozbiljnog uspjeha.

Vakufname i zahvalnice vakifima i donatorima Hamzibegove džamije

Prvi imam Hamzibegove džamije i glavni imam Medžlisa, Husein ef. Kovačević, podsjetio je na posljednja uređenja u i oko Hamzibegove džamije, te naglasio da ona ne bi bila moguća da nije hair-sahibija koji se brinu o Allahovim džamijama.

Kao što znamo, briga o džamijama može biti dvovrsna, duhovna i materijalna. Duhovna briga i održavanje džamija manifestira se kroz naše redovne dolaske na namaz u džematu, dok materijalna briga o džamijama podrazumijeva njihovu fizičku izgradnju i redovno održavanje kroz priloge vjernika.

Kolika je vrijednost i jednih i drugih, dovoljno posvjedočuje činjenica da je Uzvišeni Allah  u   Kur'anu o takvima objavio: Allahove džamije održavaju oni koji u Allaha i u onaj svijet vjeruju i koji molitvu obavljaju i zekat daju i koji se nikoga osim Allaha ne boje; oni su, nadati se je, na Pravome putu.

S druge strane, vjera i riječi našeg Resula, a.s., nas uče da se u najvrjednija naša djela ubraja vakuf i trajna sadaka. Takva djela nazvana su trajnim stoga što, dok god koriste drugima, teku i sevabi dobročiniteljima. Mutavelija Hamzibegovog džemata, vrijedni i čestiti Suad Malešević, ponosno ističe da su džematlije prepoznale vrijednost takvih hajrata i u zavidnom broju se odazvale svim akcijama koje su se ticale džamije, a ove godine bilo ih je nekoliko: zamjena drvene stolarije plastičnom, krečenje džamije, zamjena rasvjete na sva četiri minareta, te još nekoliko drugih.

Po njegovim riječima, ukupan iznos dobrovoljnih priloga džematlija u ovim radovima, iznosio je preko 50.000 KM, a posebno izdvaja one koji su dali značajna sredstva, ali su zamolili da ostanu anonimni. A anonimnî kod ljudi među najpoznatijim su kod Gospodara ljudi. Ipak, rukovodeći se Poslanikovim, a.s., hadisom da je nezahvalan Bogu onaj ko je ljudima nezahvalan, mutavelija Hamibegove džamije je svim učesnicima osigurao prigodne zahvalnice, a vakifima vakufname.

Podsjećamo, vakufnama je dokument koji svjedoči o trajnom djelu i koji se izdaje u posebnoj proceduri. Vakufname izdaje Vakufska direkcija Rijaseta IZ-e u Sarajevu na zahtjev nadležnog Medžlisa. Uvakufiti se, po propisima Šerijata, osim nepokretne imovine mogu i tzv. pokretne stvari, a jedna od njih je i novac. Po odredbama Pravilnika o uvakufljenjima, trenutni minimalni iznos novca, da bi se smatrao vakufom, iznosi 1.000 KM. Kako u ovom džematu, tako i u drugim džematima ovog Medžlisa ovakav  vid uvakufljenja sve je češći, što samo potvrđuje naše džematlije kao istinske dobrotvore.

Na današnjem mevludskom programu, samo džematlijama Hamzibegovog džemata, uručeno je 10 vakufnama i 41 zahvalnica za dobrovoljne priloge na ime održavanja džamije. Na mnogima od njih primjećena je istaknuta namjena „pred dušu merhuma-e“ nekog od vakifa i donatora. Spominjemo ovo na kraju kao još jedan od lijepih načina kako da naši umrli imaju koristi od svojih živih koji iza njih ostaju.

Na kraju, činimo dovu Milostivom Gospodaru, dž.š., da primi sadaku hair-sahibija, da nas u ovoj godini učvrsti na Svome putu, pomogne one koji vjeru Njegovu svjedoče jezikom i djelima svojim, te nam podari dobro ovog i budućeg svijeta.

— FOTOGALERIJU slika sa današnje mevludske svečanosti, pogledajte na našoj fb stranici!

www.medzlis.info


 

Podijeli